hamburger-icon

Kliker.info

Zijad Bećirović : Ne sumnjam u dobre namjere Čovića, ali je aplikacija preuranjena

Zijad Bećirović : Ne sumnjam u dobre namjere Čovića, ali je aplikacija preuranjena

28 Januara
07:56 2016

becirovic55Najavu Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da će aplikaciju za prijem BiH u članstvo EU podnijeti 15. februara, podijelila je javnost u BiH. Dio stručnjaka smatra kako je to ipak preuranjen potez aktuelne vlasti, koji će Bosni i Hercegovini donijeti samo nove probleme.

Konačno, ni Brisel nije baš oduševljen načinom na koji razmišlja vlast u našoj zemlji. Aplikacija za članstvo dolazila je na red tek kada stigne pozitivan signal iz Brisela. U ovom slučaju iz Brisela, ali i nekih najmoćnijih država EU dolazi signal da se sa predajom aplikacije sačeka – kaže u intervjuu za agenciju Patria dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

PATRIA: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će BiH 15. februara predati aplikaciju za članstvo BiH u EU. S obzirom da su iz Brisela stigli jasni signali da se to ne radi dok ne budu ispunjeni svi uvjeti, šta se sada može dogoditi sa takvom nekredibilnom aplikacijom?

BEĆIROVIĆ: Iz dosadašnje prakse država, koje su imale ambiciju postati članice EU predaja aplikacije za članstvo dolazila je na red tek kada stigne pozitivan signal iz Brisela. U ovom slučaju iz Brisela, ali i nekih najmoćnijih država EU dolazi signal da se sa predajom aplikacije sačeka odnosno da se ona bolje pripremi i preda do kraja ove godine. Ukoliko eventualno dođe do predaje aplikacije za članstvo ona bi u ovom trenutku mogla doživjeti fijasko, koji ne treba nikome dobronamjernom u BiH.

PATRIA: Kakve su Vaše informacije kada je riječ o stavu evropskih zvaničnika o ovom potezu koji je Čović najavio?

BEĆIROVIĆ: Kao što sam već rekao u čelništvu EU najava podnošenja aplikacije predstavlja svojevrsno iznenađenje i očekivanja su, da do nje ipak neće doći sada, jer je potrebno prije toga da se pronađe rješenje oko uspostavljanja mehanizma koordinacije, prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i nekim drugim pitanjima. Ne sumnjam u dobre namjere predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ali mislim da bi predaja aplikacije u ovom trenutku bila preuranjena.

Mislim, da bi EU Bosni i Hercegovini trebala dodijeliti privilegiran put ka članstvu u EU zbog svih grešaka i „grijehova“, koje je počinila prema toj zemlji sa početka 90-tih godina prošlog stoljeća. Ako uzmemo u obzir kako su Bugarska i Rumunija (minimalni uslovi i kriteriji) postale članice EU onda zaista BiH zaslužuje da ima privilegiran put k članstvu EU i da tako Evropa barem djelomično opere svoju savjest kada je u pitanju BiH.

PATRIA: Postoji li mogućnost blokade evropskog puta za BiH s obzirom da se predaje nekredibilna aplikacija?

BEĆIROVIĆ: Evropski put BiH je već godinama blokiran, tako da bi predaja nepripremljene i nekredibilne aplikacije bila ilustrativna, jer bi još jednom pokazala i potvrdila kakvi ljudi uopće vode Bosnu i Hercegovini i više bi govorila o tim takozvanim liderima nego o bilo čemu drugome.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku