hamburger-icon

Kliker.info

Zenica čeka : Glavaš uhapšen u Drinovcima, prebačen u pritvor u Sarajevo

Zenica čeka : Glavaš uhapšen u Drinovcima, prebačen u pritvor u Sarajevo

29 Septembra
05:04 2010

 Branimir Glavaš od sinoć je u pritvoru u Sarajevu, gdje će i ostati do upućivanja na izdržavanje kazne u neki od zatvora Bosne i Hercegovine. Uhićen je u utorak navečer oko 19 sati u svojoj kući u selu Drinovci pored Gruda u Bosni i Hercegovini, kamo se sklonio u maju  prošle godine, uoči izricanja nepravomoćne presude za ratne zločine u Osijeku 1991. – Uhićenje je proteklo potpuno mirno. Pravosudna policija Suda Bosne i Hercegovine pozvonila je Glavašu na vrata. Pitali su ga idete li s nama, i pričekali da se spremi. Pitao je smije li nazvati svoga odvjetnika. Nazvao me u 19 sati – rekao nam je Nikica Gržić, sarajevski odvjetnik Branimira Glavaša. Gržić zastupa i dr. Ognjena Šimića, kojem je uspio prepoloviti kaznu iz Hrvatske s pet na dvije i pol godine zatvora.

Kronologija slučaja Glavaš
Odvjetnik tvrdi da je Glavaš bio potpuno miran i da ga uhićenje nije iznenadilo. "To se moglo i očekivati. Sigurno nije planirao bijeg, kako su nagađali mediji, jer ih inače ne bi dočekao u svojoj kući", rekao je odvjetnik Gržić.
U Zapadnoj Hercegovini Glavaševo uhićenje zasad nije izazvalo nikakve reakcije. Najveći oponenti u Hercegovini, HDZ BiH i koalicija HDZ 1990-HSP koji su sinoć u istom vrijeme održali završne skupove u Širokom Brijegu, otimaju se oko podrške haaškog osuđenika Darija Kordića, ali Glavaša nitko u kampanji nije ni spomenuo.Prilikom uhićenja Glavašu su predstavnici sudske policije prenijeli da je uhićen na osnovu rješenja Suda BiH, kojim je priznata pravomoćna presuda Vrhovnog suda Hrvatske od osam godina zatvora. Kako je u BiH za sve kazne duže od pet godina obavezan pritvor, uhićenje je bilo očekivano, kaže Gržić.

Sud BiH odluku je donio ranije nego što se očekivalo. U ponedjeljak 20. rujna Sud BiH održao je ročište na osnovu zahtjeva Hrvatske da Glavaš bude upućen na izdržavanje kazne u BiH jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a za donošenje odluke imali su petnaest dana, dakle do kraja ovog ili početka idućeg tjedna. Da bi bio poslan na izdržavanje kazne u neki od zatvora BiH, ova posljednja sudska odluka mora postati pravomoćna. Do tada Glavaš još ima mjesec dana roka za podnošenje žalbe.Odmah nakon uhićenja Glavaš je u pratnji pravosudne policije prebačen u pritvor Suda BiH u Sarajevu. Sud BiH je najviši sud u državi, jedini (osim Ustavnog suda) nadležan za oba entiteta. Kako su svi zatvori ili u nadležnosti Federacije (poput Zenice ili Mostara) ili Republike Srpske (KPD Foča i Kula kod Sarajeva), izgrađena je posebna pritvorska jedinica u sklopu kompleksa Suda i Tužiteljstva BiH, nadležnih za natježe slučajeve ratnih zločina i korupcije u čitavoj BiH. Glavaš bi trebao u tom pritvoru provesti 30 dana, ukoliko odvjetnici odluče do posljednjeg roka odugovlačiti s predavanjem žalbe.

Nikica Gržić rekao je da će posjetiti Glavaša u pritvoru već u srijedu ujutro, i tada će tek dobiti odluku Suda BiH o potvrđivanju kazne iz Hrvatske. Tek tada počinje teći rok od 30 dana, koliko imaju vremena da se žale na odluku suda.Po zakonima Bosne i Hercegovine, jednako kao i u Hrvatskoj, pritvor je obvezan ako je izrečena zatvorska kazna pet godina ili veća. Sudac s kojim smo razgovarali, a koji je želio ostati anoniman, rekao je kako će Glavaš, bude li njegova žalba odbijena, na izdržavanje kazne biti upućen u KPD Zenica."Nema mogućnosti da Glavaš kaznu služi u nekom drugom zatvoru u Bosni i Hercegovini, već isključivo u Zenici. Tako je određeno zakonom. Zenica je zatvor za najteža kaznena djela, a ratni zločin to svakako jest", rekao je.Glavaš je ranije izjavio da će zatvorsku kaznu služiti u Bosni i Hercegovini. Obraćajući se nedavno sudionicima skupa svoje stranke videolinkom iz Drinovaca u BiH, poručio je kako će “radije nevin u Zenici odguliti osam godina nego jedan jedini dan politički osuđen  u hrvatskim kazamatima”. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku