hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić upozorava : Napuštanje parlamenta FBiH od strane Kluba HDZ-a jeste uvod u formiranje paradržave

Željko Komšić upozorava : Napuštanje parlamenta FBiH od strane Kluba HDZ-a jeste uvod u formiranje paradržave

10 Jula
15:54 2018
Novo odbijanje zastupnika HDZ-a da učestvuju u radu Parlamenta Federacije, pravdajući to usvajanjem Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata, predstavlja strateško opredijeljenje ove stranke pod jednim (HNS-ovim), krovom da napusti institucije Federacije Bosne i Hercegovine te da nakon izbora krene u nasilno rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i revitalizaciju zločinačke paratvorevine Herceg Bosne, kazao je danas predsjednik DF-a Željko Komšić.

Komšić je podsjetio da su zastupnici HDZ-a prije samog usvajanja Zakona napustili sjednicu.

Komšić smatra da su navodi o tobožnjem nepoštivanju presude Ustavnog suda samo izgovor za napuštanje institucija i početak vaninstitucionalnog djelovanja pod okriljem tzv. HNS-a koji predstavlja nukleus paradržave u nastajanju.

“U presudi Ustavnog suda nigdje ne stoji ono sa čime HDZ  pokušava obmanuti javnost. Oni dakle lažu, počev od 9.decembra 2016.godine da je Ustavni sud presudio ono što oni govore da je presudio, to jeste lažu o nekakvom legitimnom predstavljanju, kao što lažu i o navodnom entitetskom udaru, stavljanju entitetskih zakona iznad državnih, jer je vrlo jasno da je potpuno netačno da federalni Parlament nije nadležan.

Naime, Izborni zakon BiH daje nadležnost Parlamentu FBiH da uredi svoje izborne jedinice, a Ustav FBiH definiše strukturu i broj mandata u Domu naroda FBiH. Ustavni sud BiH svojom odlukom u predmetu ‘Ljubić’ niti jednom svojom odlukom nije osporio ove odredbe Ustava FBiH. Izborni zakon BiH vrlo jasno kaže da parlamenti entiteta mogu urediti svoje izborne jedinice zakonom. Ali šta to vrijedi objašnjavati onima koji lažu, svjesni su da lažu i svjesni da na tome grade čitavu svoju poziciju”, rekao je Komšić.

Dodao je da sve laži koje plasira HDZ imaju za cilj da se ova partija unaprijed ogradi od sopstvenog napada na ustavni poredak koji van svake sumnje spremaju, optužujući druge za vlastite namjere.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku