hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : Nikolić priziva raspad Bosne i Hercegovine

Željko Komšić : Nikolić priziva raspad Bosne i Hercegovine

13 Aprila
15:27 2013

"Moja dvojica kolega, gospoda Radmanović i Izetbegović, mogu potvrditi da sam sigurno bio "zagovornik" posjete Predsjedništva BiH Beogradu. Gospodin Izetbegović je čak insistirao na tome da se prvo desi trilateralni susret u Ankari, pa tek onda posjeta Beogradu, kaže Željko Komšić.
 
Neprihvatljive izjave
 
"Smatrajući da nam nije neophodan "posrednik" – ako se tu uopšte radi o bilo kakvom "posredništvu" – složili smo se da prvo idemo u Beograd, a nakon toga u Ankaru. Gospodin Nikolić je od samog početka imao nekoliko izjava koje smo mi u Sarajevu smatrali vrlo neprihvatljivim ali smo, ipak, odlučili da ne reagujemo, ne dižemo tenzije, čekajući pravi trenutak za realizaciju bilateralnog susreta", objašnjava za Danas razloge iz kojih je otkazao posjetu Beogradu planiranu za 23. april Željko Komšić.
 
"I kada je taj susret dogovoren, slijedi, kako to reče gospodin Nikolić, "sastanak rukovodstva dvije srpske države". Mislim na njegov i Dodikov susret. I to nismo komentarisali. Međutim, nakon njegovog skandaloznog govora u Ujedinjenim nacijama, na skupu koji je "režirao" Vuk Jeremić, Nikolić na bilateralnom susretu sa delegacijom BiH koju predvodi Radmanović, ponavlja tu izjavu, naglašavajući da je to namjerno rekao. Dakle, nije mu se "omaklo". Bez obzira čime su te njegove izjave motivisane, a ima raznih tumačenja, ovo se svuda u svijetu i diplomatiji blago zove – miješanje u unutrašnje odnose i poslove susjedne zemlje, a precizno, i u svijetu i na našim prostorima, prizivanje raspada susjedne zemlje. O čemu onda i zašto da razgovaramo? Zna se kako su razni "Nikolići" i razni "Komšići" razgovarali kada je, nadam se po posljednji put na ovim prostorima, propao pokušaj raspada moje zemlje", kaže Komšić.
 
Upitan da li je Predsjedništvo Srbije pokušalo da se izvini ili da izgladi odnose, Komšić kaže:"Ne. S druge strane, nama u BiH se sigurno ne može prigovoriti da smo u bilo kom trenutku bili nekorektni prema Srbiji i svemu onome što se dešava u njoj. Bez obzira na lične stavove, niko od zvaničnika BiH nikada nije komentarisao dešavanja koja su sigurno bolna za Srbiju. Niko od naših državnih i entitetskih zvaničnika nije rekao ništa što bi vi u Srbiji mogli doživjeti kao miješanje u unutrašnje poslove. Očigledno je naše strpljenje, razumijevanje i volja da do susreta dođe, potpuno pogrešno shvaćeno kod gospodina Nikolića. To je razlog zašto sam otkazao, ne samo put u Beograd, nego i put u Ankaru na trilateralni sastanak".Na pitanje kakvi su odnosi Srbije i BiH i koji su ključni problemi između dvije zemlje, Komšić kaže da "nije izjava i stavova kao što su već spomenute izjave i stavovi gospodina Nikolića i slične", da bi mogao da kaže da u rješavanju otvorenih pitanja postoji čak "relaksirana atmosfera".
 
Uništavanje povjerenja

 
"Uz rizik da budem pogrešno shvaćen, mogao bih reći čak opuštenija atmosfera nego kada je riječ o rješavanju otvorenih pitanja sa drugom susjednom zemljom. Međutim, ovakve izjave uništavaju međusobno povjerenje. Za razliku od rješavanja otvorenih pitanja sa drugom susjednom zemljom, gdje je atmosfera napetija, ali postoji međusobno povjerenje. Sada ocijenite šta je bolje i korisnije za međusobne odnose", kaže Komšić za Danas.
 
"Nadali smo se da će se odnosi između naše dvije zemlje stabilizovati, bez obzira na to ko je na vlasti u Srbiji. Da više neće biti ovakvih nastupa i izjava. Nemam nikakvog direktnog iskustva sa Nikolićem, a izgleda da će tako i ostati do kraja mog mandata. Ako odnosi u politici uopšte mogu biti takvi, sa Borisom Tadićem sam imao iskren odnos. O svemu smo mogli da razgovaramo, službeno ili privatno, uključujući i teme i ljude oko kojih smo imali potpuno suprotne stavove. I takvi razgovori su uvijek bili lagani, bez dizanja tenzija. Kako god, rješavanje otvorenih pitanja između naše dvije zemlje će uvijek imati moju podršku. To su suštinske stvari i na njima se mora raditi. Samo se u Beogradu mora shvatiti da će ovdje uvijek biti ljudi koji će tražiti i očekivati da Srbija poštuje BiH, da se u nju ne dira. Na kraju, iz moje zemlje nikada nikakvo zlo nije dolazilo u Srbiju. A iz Srbije u BiH jeste. Pamtimo mi to dobro, ali opet pružamo ruku. A Nikolić i ja? Mi smo svakako prolazni", rekao je Komšić.
 
O Vuku Jeremiću sam sve već rekao

 
Na pitanje kako komentariše debatu u UN i kako gleda na rad Haškog tribunala, Komšić odgovara:"Haškom tribunalu, kao privatna osoba, možete svašta prigovoriti. Ali kao zvaničnik, morate poštovati odluke tog suda. A o Vuku Jeremiću? O njemu sam sve već rekao. Više puta". (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku