hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : “Čović je moćan onoliko koliko mu to dozvoli Izetbegović”

Željko Komšić : “Čović je moćan onoliko koliko mu to dozvoli Izetbegović”

07 Septembra
14:39 2015

Komsic123Dragan Čović, političar sa ubjedljivo najmanje glasova, ali zahvaljujući, za mene nerazumljivoj, popustljivosti Izetbegovića, trenutni je “vladar političke scene u BiH”, ali ključ za rješavanje krize je u rukama SDA, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte.

• Kako teku pripreme za Prvi kongres Demokratske fronte?
– Sve pripreme su dovedene do kraja. Ostaje još da Predsjedništvo DF-a verifikuje konačnu listu kandidata za organe stranke i Kongres praktično odmah može početi.

• Šta Vi očekujete od Kongresa, a šta javnost u BiH može očekivati od DF-a nakon Kongresa?
– Tek sa ovim, Prvim kongresom DF-a, stranka zaokružuje svoju infrastrukturu. Prije svega, tu mislim na potpuno kompletiranje oblika organizovanja i djelovanja stranke i njenih organa. Također, Statut stranke će predstaviti novi, izmijenjeni, oblik organizacije stranke. Naime, tokom djelovanja stranke od njenog formiranja, a posebno u toku izborne kampanje, uočeno je šta treba mijenjati u samoj organizaciji infrastrukture, kao i u načinu funkcioniranja organa.

Kroz raspravu o dokumentima koji će se usvajati na ovom kongresu doći će do daljeg političkog profiliranja same stranke. To će svakako podrazumijevati precizno pozicioniranje stranke na lijevom krilu političke scene BiH, odnos prema budućnosti ljevice u zemlji i utvrđivanje pozicije DF-a kao vodeće i najjače stranke ljevice trenutno u BiH, uključujući i definiranje našeg budućeg odnosa prema drugim strankama ljevice.

• Jasno je da će i na ovom skupu predmet razgovora biti budućnost zemlje: kako se u ovom času može definirati pravac kojim vlast vodi BiH? Idemo li u Evropu i kakvim koracima?
– U ovako komplikovano organiziranoj državi kada čovjek kaže vlast, onda uvijek postoji potreba da se precizira o čemu tačno govori i na šta tačno misli. U ovom slučaju se može govoriti o dva nivoa vlasti u BiH. Jedan je tzv. državni koji čini jedna grupa stranaka, a drugi je entitetski nivo u kojem ne učestvuju sve stranke koje se nalaze na državnom nivou. Trenutno, državni nivo vlasti bolje funkcionira u odnosu na entitetski. Da se primijetiti da Vijeće ministara ima jasan pravac i opredijeljenost u odnosu na euroatlantski put BiH. Moglo bi se čak reći da BiH na državnom nivou organizacije, još od vremena kada je na čelu VM-a bio Adnan Terzić (istine radi, tada uz izuzetno jak angažman Paddya Ashdowna), nije imalo VM sa jasnijim i čvršćim opredjeljenjem u pogledu euroatlantskog puta BiH.

Na entitetskom nivou organizacije stvari ne stoje baš tako dobro. Opet istine radi, mora se priznati da je posao entitetskih vlada po tom pitanju mnogo teži, operativniji, pod stalnim, gotovo dnevnim, socijalno-ekonomskim pritiskom i napetošću. Naravno, sve ovo u dobroj mjeri ima veze sa ustavnim nadležnostima različitih nivoa vlasti u BiH, ali generalna ocjena bi mogla biti da stvari idu dobrim putem na državnom nivou, dok na entitetskom zapinju. I to ne isključivo iz razloga koje sam sada naveo, nego i iz nekih drugih. Međutim, to je posebna priča.

Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku