hamburger-icon

Kliker.info

Željana Zovko: Turska je Bošnjacima rekla da glasaju za Komšića

Željana Zovko: Turska je Bošnjacima rekla da glasaju za Komšića

22 Novembra
16:46 2018

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta održao je danas raspravu o oktobarskim izborima u BiH, a govorilo se i o amandmanima na godišnji Izvještaj Evropskog parlamenta o stanju u BiH.

Izvještaje su pred Komitetom podnijeli šef posmatrače misije Frank Engel i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Christian Dan Preda.

Engel je u izvještaju podsjetio na komplikovano ustavno uređenje BiH, kao i na izborni proces u BiH, koji je, prema njemu, uprkos svim složenostima, protekao relativno uredu.

Engel je istakao kako je veliki broj mladih u BiH u okviru kampanje koalicije Pod lupom pokazao interes za izbore, te je dodao kako je pozitivno to što su mladi iskazali interes za građane prije političara.

Nekadašnja mabasadorica BiH u Italiji, a danas hrvatska zastupnica Željana Zovko izazvala je kontroverze svojim govorom oko izbornog procesa u BiH, prije svega što ništa od onoga što je Zovka kazala nije navedeno ni u jednom dosadašnjem izvještaju.

Zovko je direktno optužila Tursku da je utjecala na “Bošnjake da izaberu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

– Imali smo posjetu turskog predsjednika Erdogana godinu dana prije izbora i trebamo poentirati da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Islamska zajednica je instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, muslimanskim glasovima – rekla je Zovko.

Stalni izvjestilac EP za BiH Christian Dan Preda je poručio kako je tokom procesa usklađivanja amandmana došlo do postizanja dogovora o velikom broju kompromisnih amandmana koji će se kasnije naći u finalnoj verziji izvještaja.

– Konstitutisano je novo Predsjedništvo BiH, bivši član Predsjedništva Čović je posjetio Hrvatsku, predsjedavajući Dodik je slavio sa kineskim i ruskim amabasadorom i to nam pokazuje konačni cilj. Sada je ključno je da se vlast na svim nivoima formira u interesu građana – kazao je Preda.

Podijeli

Jedan komentar

  1. YYY
    YYY 22 Novembra, 18:35

    Svski patriota koji voli Bosnu i Hercegovinu NECE GLASATI za onoga ko joj o glavi radi. Da je to bio Komsic ne bi bio izabran ili mozda i bi JER BI VI GLASALI za Komsica tada. Isto se odnosi na sve. I NE LAZI jer je to smrtni grijeh. Ponovi malo gradivo i vidi sta tamo pise. NE PIZELI TUDJU DRZAVU trebalo bi dodati kao 11-tu

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku