hamburger-icon

Kliker.info

Zbog ‘nepodobnog’ Bošnjaka upitno formiranje vlasti u RS

Zbog ‘nepodobnog’ Bošnjaka upitno formiranje vlasti u RS

23 Decembra
21:16 2010

Novoizbrani delegati Vijeća naroda RS nisu uspjeli u četvrtak da izaberu najuže rukovodstvo, predsjedavajućeg i potpredsjedavajućeg ovog tijela. Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća naroda Mirsad Đapo iz SDP-a BiH, kojeg su predložili delegati iz kluba Bošnjaka, nije bio prihvatljiv za ostala dva konstitutivna naroda, zbog čega je konstitutivna sjednica prekinuta, saopštio je delegat iz Kluba Srba Momir Malić, koji je, kao najstariji, i predsjedavao sjednicom u četvrtak:“A za delegate u Vijeću naroda koji imaju većinu da odluče prihvatljivo je rješenje da to bude delegat iz SDA. Ja sam prekinuo zasjedanje i ostavio im rok za to do ponedjeljka, 27. decembra u 12 sati, kad ćemo nastaviti sjednicu Vijeća naroda. Očekujem da su shvatili proruku delegata koji imaju kapacitet da izglasaju prdsjedavajućeg”, kazao je Malić.

 Predstavnici političkih partija koji imaju delegate u Vijeću naroda RS na konsultatitivnom sastanku 16. decembra dogovorili su da, vodeći računa o Ustavu RS, za predsjedavajućeg Vijeća bude predložen neko iz Kluba Bošnjaka, dok bi potpredsjedavajuće predložili klubovi Srba, Hrvata i ostalih.Funkcioner SDP-a BiH Slobodan Popović izjavio je da ova stranka, u skladu sa dogovorom koji ima sa Strankom demokratske akcije, neće promijeniti svog kandidata ni u nastavku sjednice Vijeća naroda:“Ne mogu oni određivati ko će biti kandidat iz reda Bošnjaka zato što se njima ne sviđa neko koga su Bošnjaci predložili. Kandidat koga je danas predložio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda ima iza sebe osam potpisanih, dakle svih osam delegata u Vijeću naroda iz reda Bošnjaka su dali podršku Mirsadu Đapi, i da tu postoji problem. Ali, zaista se onda postavlja pitanje u kojoj mjeri uvažavamo jedni druge sa stanovišta nekih ustavnih opredjeljenja koja govore o jednakopravnosti i konstitutivnosti”, navodi Popović.

Ništa od Vlade i budžeta                   
Da se stav bošnjačkih delegata neće mijenjati najavio je i poslanik SDA i potpredsjednik Narodne skupštine Ramiz Salkić. “Mi ne možemo promijeniti svoje mišljenje kad je u pitanju koalicija SDA-SDP. Dakle, postoji potpisan sporazum o saradnji i partijskim odnosima dvije političke partije. On se ne može mijenjati možda ni zbog krupnijih stvari, a kamoli zbog izbora predsjedavajućeg Vijeća naroda”, kaže Salkić. Zbog toga što nijedna dokument usvojen u Narodnoj skupštini RS, pa čak i izbor vlade, ne može stupiti na snagu dok ga ne potvrdi Vijeće naroda, proces konstituisanja vlasti u RS je ugrožen, što je potvrdio i Malić:„Ako ovo ne razriješimo nema budžeta, nema vlade, nema ništa praktično. A mi u ponedjeljak moramo razriještiti i moramo konstituisati Vijeće naroda. Ja sam siguran i trudiću se da to uradim, na ovaj ili onaj način – i da se Vijeće stavi u funkciju”, naveo je Malić.

Objašnjavajući šta to znači na ovaj ili onaj način, Malić je rekao:“Ukoliko gospoda iz bošnjačkog kluba dođu u ponedjeljak sa istim prijedlogom, očekujem da taj prijedlog sigurno neće biti izglasan. Mi ćemo tad ići u drugo rješenje, izabraćemo vjerovatno predsjedavajućeg iz nekog od dva druga konstitutivna naroda – i moramo Vijeće staviti u funkciju.” Klub Srba podršku ima i od kluba Hrvata u u Vijeću naroda. Predsjedavajći Kluba delegata hrvatskog naroda Josip Jerković iz HDZ-a BiH kaže da je i za njih samo prihvatljivo da predsjedavajući bude iz SDA.„Ja ne znam koja je zadaća SDP-a, ali osporavanje svega ovoga što se treba odraditi u RS to je jedan veliki problem i zato mislim da nije dobro to što se čini”, navodi Jerković.Ukoliko se ne izabere Bošnjak na mjesto predsjedavajućeg Vijeća naroda, biće prekršen Ustav RS zbog nepoštivanja proporcionalne zatupljenosti u institucijama RS, i mi ćemo se žaliti Ustavnom sudu, najavio je Popović.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku