hamburger-icon

Kliker.info

Zbog “higijenskih” razloga u Haagu uništeno 1.000 dokaza o žrtvama Srebrenice!

Zbog “higijenskih” razloga u Haagu uništeno 1.000 dokaza o žrtvama Srebrenice!

06 Maja
16:01 2009

Susretom sa predstavnicima Udruženja žrtava rata u BiH glavni tužitelj Haškog suda Serž  Bramerc (Serge Brammertz) okončao je trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Predstavnici udruženja predali su Bramercu spisak pitanja, primjedbi i zahtjeva. Traže, između ostalog, da Haški sud ne okonča rad do hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.
Tokom trodnevnih razgovora sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice, Bramerc je ocijenio da je saradnja Bosne i Hercegovine sa Haškim sudom dobra, što će istaći u svom izvještaju ijeću sigurnosti sljedećeg mjeseca.

Predstavnici udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini upozorili su glavnog haškog tužitelja Serža Bramerca kako je neophodno da Bosna i Hercegovina i Srbija sklope sporazum o međusobnom izručenju sumnjičenih za ratne zločine kako bi im bilo suđenju u državama u kojoj su ratni zločini i počinjeni. Predsjednica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kaže da su udruženja zatražila od Bramerca da izvši pritisak na Srbiju kako bi izručila Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Jedan od zahtjeva se odnosi na okumentaciju Haškog suda. "Dokumentacija koju posjeduje Haški sud, po okončanju rada tribunala, treba biti smještena u Bosni i Hercegovini pošto mi imamo Insitut za istraživanje ratnih zločina", kaže Munira Subašić.Udruženja su prenijela Bramercu da imaju informaciju prema kojoj je Haški sud uništio hiljade dokumenata, među kojima lične karte, fotografije i odjevni predmeti pronađeni tokom ekshumacija masovnih robnica. Rečeno im je da su dokazi, nakon unošenja u bazu podataka, uništeni iz higijenskih razloga. U okviru priprema za izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, 11. i 12. maja Bramerc će posjetiti Beograd a potom i Zagreb, no datum posjete glavnom gradu Hrvatske još nije saopćen. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku