hamburger-icon

Kliker.info

Završeno dvodnevno zasjedanje UO PIC-a: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH

Završeno dvodnevno zasjedanje UO PIC-a: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH

03 Decembra
04:37 2020

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) na sastanku putem videolinka 1. i 2. decembra razmotrili su stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

Upravni odbor je još jednom potvrdio punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno.

Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Naglasio je potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, navodi se u kominikeu nakon dvodnevne sjednice UO PIC-a sa kojim se ne slaže Ruska Federacija.

Upravni odbor PIC-a je obilježio 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir, parafiranog u Daytonu, 21. novembra 1995. godine, a potpisanog u Parizu, 14. decembra 1995. godine, i pozdravio je 25 godina trajnog mira u BiH, te je pozvao sve strane da nastave zajednički raditikako bi osigurali održivu i prosperitetnu budućnost. Upravni odbor PIC-a je naglasio da su vrijednosti vladavine prava i poštivanja ljudskih prava ugrađene u Opći okvirni sporazum za mir i dalje od najvećeg značaja za budućnost BiH i dugotrajnu regionalnu stabilnost.

Upravni odbor PIC-a je saslušao izlaganja predsjednika Centralne izborne komisije BiH (CIK) i predstavnika Koalicije za slobodne i fer izbore „Pod lupom“ i pozdravio njihove ocjene u pogledu provedbe i rezultata lokalnih izbora održanih 15. novembra u BiH, koji su se uglavnom odvijali u mirnoj atmosferi. Upravni odbor PIC-a čestitao je Centralnoj izbornoj komisiji BiH na organiziranju izbora, a Koaliciji „Pod lupom“ na provođenju obimnih posmatračkih aktivnosti u vanrednim okolnostima prouzrokovanim pandemijom covid-19. Upravni odbor PIC-a također je uputio čestitke izabranim kandidatima i pozvao na što skoriju provedbu izbornih rezultata, nakon njihove verifikacije. Na kraju, Upravni odbor PIC-a čestitao je građanima BiH što su iskoristili svoje biračko pravo.

Pohvaljeno je usvajanje amandmana, u julu ove godine, kojima je omogućeno održavanje izbora u gradu Mostaru, planiranih za 20. decembra 2020. godine, i pozvane su političke stranke i nezavisni kandidati da ovim izborima pristupe s programima okrenutim prema budućnosti u namjeri da ujedine građane i osiguraju značajna poboljšanja u funkcioniranju gradske uprave i pružanju usluga građanima.

“Upravni odbor PIC-a apelira na sve građane Mostara da izađu na izbore, pridržavajući se epidemioloških mjera, i poziva izabrane vijećnike čiji će mandat biti potvrđen nakon izbora da ne gube vrijeme nego da što prije sazovu novo gradsko vijeće i izaberu novog gradonačelnika.

U pogledu izbora općenito, Upravni odbor PIC-a je podsjetio na dugogodišnju obavezu da se provedu preporuke OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Grupe država protiv korupcije (GRECO) čiji je cilj poboljšanje izbornog procesa. Slabosti koje posebno omogućavaju manipulaciju registracijom birača izvan zemlje moraju se hitno razmotriti i riješiti, a navodi o prevarama moraju se istražiti.

Upravni odbor PIC-a također je saslušao izlaganja na temu pomirenja koja su predstavili “TRIAL International BiH“ i bivši specijalni izvjestitelj UN-a za promicanje istine, pravde, reparacije i garancije neponavljanja. Nedostatak bilo kakvog smislenog procesa s tim ciljem u BiH onemogućava zemlju da ostvari svoj stvarni potencijal. Upravni odbor PIC-a ponovio je poruke govornika sa 25. komemoracije posvećene genocidu u Srebrenici u julu i pozvao političke lidere da se uključe u dijalog i poduzmu konkretne korake koji vode ka istinskom pomirenju svih naroda.

S tim u vezi, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozdravio je nedavno usvajanje revidirane Nacionalne strategije za ratne zločine i pozitivan odjek zajedničke izjave Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, u kojoj je naglašena važnost jačanja pomirenja, mira i međusobnog poštovanja. Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere da ispune obećanje i javno odaju počast svim žrtvama rata i jednom zauvijek prekinu retoriku koja bi osujetila napore na pomirenju, uključujući veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i povijesni revizionizam.

Upravni odbor PIC-a pozvao je bh. vlasti da odlučno krenu ka reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU. Upravni odbor PIC-a naglasio je da su pravosudne reforme ključni prioritet i izrazio opredijeljenost da pomogne bh. vlastima u tom pogledu. Upravni odbor PIC-a posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a. Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajuće korake kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju.

Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti, odnosno političke i institucionalne lidere BiH, da se bez daljnjeg odlaganja pozabave sljedećim prioritetima: usvojiti i provesti akcioni plan za 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, poboljšati koordinaciju i saradnju između svih nivoa vlasti u BiH na suzbijanju pandemije covid-19 i ublažavanju njenih socioekonomskih posljedica, te povećati kapacitete za testiranje i praćenje kontakata kako bi se usporilo širenje virusa i poravnala krivulja u smislu njegovog uticaja na zdravstvene sisteme, postići sporazum o izbornoj reformi kojim će se uzeti u obzir odluke Ustavnog suda BiH te odluka iz predmeta Sejdić-Finci i srodne odluke Evropskog suda za ljudska prava, koje još uvijek nisu provedene, neke i više od deset godina. U procesu izborne reforme suzdržati se od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi otežali provođenje presuda Evropskog suda, navodie se u kimonikeu i dodaje da je potrebno poduzeti konkretne korake počevši od najviših političkih nivoa ka pomirenju u BiH, uključujući zajedničke komemoracije, imenovati novu vladu Federacije, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, koje još uvijek nisu imenovane, dok umjesto njih i dalje rade vlade iz prethodnih mandata, više od dvije godine nakon općih izbora održanih u oktobru 2018.,te popuniti upražnjene pozicije na svim nivoima, uključujući i članove Ustavnog suda Federacije te ključnih institucija na državnom nivou, osigurati efikasnu saradnju između svih nivoa vlasti u BiH i osigurati dovoljne resurse za upravljanje migracijama i sigurnosti granica kao isključivom nadležnošću države, te osigurati pravičnu podjelu odgovornosti za humanitarni smještaj migranata i azilanata u cijeloj zemlji. U skladu s međunarodnim pravom, moraju se ukinuti restriktivne mjere koje proizvoljno ograničavaju kretanje migranata.

Sljedeći sastanak Vijeća za provedbu mira održat će se 1-2. juna 2021.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

4 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 03 Decembra, 20:06

  STOTINU PUTA SU OVO REKLI PA ŠTA.BITNO JE DA JE RUSIJA PROTIV I TO JE DOVOLJNO.MOŽETE SE BOŠNJACI SAMO POLJUBITI U LAKAT AKO MOŽETE DOHVATITI.

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 04 Decembra, 04:33

  VRIJEME CE USKORO POKAZATI SVOJE.

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 04 Decembra, 09:24

  KAO I DO SAD ISTINITI,ŠTO GOD VIŠE VREMENA PROLAZI SRPSKA I SRBIJA SVE BLIŽI

  Odgovori
 4. Amir
  Amir 04 Decembra, 13:24

  to vase carsijsko islamsko teroristicko kriminalno sastajanje i razglabanje ne pije vodu , sami sebe tako maloumni i primitivni zabavljate ali to nema nikakvog pravnog osnova , kasno je za to sto vi sad reklamirate , taj vas teroristicki peace implementation council mozete samo da obrisete dupe sa tim i u kanalizaciju , zato sto narod Jugoslavije je pokrenuo mirovnu uniju , federaciju i mirovne odbore naroda i narodnosti pre vas a vi nemate ni autorska prava na takve stvari nego mirovna unija i autorska prava pripadaju Srbima i Srbiji , a izmetbegovicevi i carsijski kriminalci islamski teroristi su izversili agresiju na mir i bezbednost gradjana Jugoslavije i izvrsili su agresije na decu srpske nacionalnosti i pocinili zlocin i ubistvo srpskih mladenaca u Sarajevu, i to je bio pocetak islamskog teroristickog plana da pocine genocid nad hriscanima i srpskim narodom . Od tada islamski kriminal i terorizam je pocinio masovna ubistva i silovanja dece po celoj Evropi , o kakvoj mirivnoj inicijativi vi pricate izmetbegovicevi islamski nacisti , zlocinic i neandertalci . Sa vbama nece biti niti mirovnih inicijativa niti unije niti federacije , vama je mesto u zatvoru , a herojima grada Sarajeva Karadziu i Mladicu koji su branili bezbednost dece Jugoslavije i Boisne bice podignut spomenik mira u centru Sarajeva .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku