hamburger-icon

Kliker.info

Završeni Susreti Zija Dizdarević, dodijeljene nagrade za kratku priču

Završeni Susreti Zija Dizdarević, dodijeljene nagrade za kratku priču

28 Novembra
04:58 2022

Dodjelom nagrada za najbolju kratku priču u Fojnici su okončani trideset osmi po redu Susreti Zija Dizdarević. Književno-kulturna manifestacija posvećena životu i stvaralaštvu ovog istaknutog bosanskohercegovačkog književnika, ove je godine pokazala da je pripovijetka u BiH itekako živa, što dokazuje i učešće velikog broja mladih pisaca.

Od pedeset dvije pristigle priče na ovogodišnji konkurs za najbolju kratku priču, tročlani žiri odabrao je i nagradio tri. Ovogodišnja nagrada za najbolju pripovijetku treći put je dodijeljena Ervinu Mujabašiću za toplu priču o ljubavi koja pobjeđuje u borbi sa posljedicama rata.

„Kratka priča je itekako živa u Bosni, itekako pisaca ima, samo im treba pružiti šansu“, poručuje Mujabašić.

Emina Đelilović-Kerić dobitnica je druge nagrade. Zbog nagrade, kaže, osjeća potrebu da i dalje piše – to joj je satisfakcija, da postoji neko ko potvrđuje da rad i trud vrijedi.

Ove godine najviše pristiglih radova na konsurs za kratku priču oslikavalo je sela, posljedice rata, ali i socijalnu sliku svijeta i odlaska iz BiH, što je najbolji odraz prilika u kojima živimo.

„Vidi se ta jedna stvaralačka potencija upravo kod mladih pisaca, i to je jako važno, što garantira da pripovjedačka Bosna nije samo u 20. nego i u 21. stoljeću“, ističe Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog savjeta Susreta.

Zija Dizdarević u svojim pripovijetkama opisao je tragične sudbine običnih ljudi. Glavna tema bila mu je kasaba, kao odraz života i teških prilika u Bosni. Kako je istaknuto, bio je jedno od ljepših lica Bosne utemeljenih na antifaističkoj tradiciji. Njegovo djelo, kao i kratki život prekinut u 26. godini u Jasenovcu, obavezuju.

„On je jedan od najvećih talenata regiona u pisanju kratke priče. Ono što baštine Susreti Zije Dizdarevića je idemo ispod oreola antifašizma“, podsjeća Edin Pobrić, predsjednik žirija Susreta

Ove godine dodijeljene su i nagrade za najbolje litararne radove srednjoškolcima fojničke škole koja u čast Zija Dizdarevića nosi njegovo ime.

(Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku