hamburger-icon

Kliker.info

Zatvorenici KPZ Sarajevo stupili u štrajk glađu

Zatvorenici KPZ Sarajevo stupili u štrajk glađu

02 Septembra
21:48 2006

Oko 40 pritvorenika Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo u četvrtak naveče stupilo je u štrajk glađu, potvrdilo je juče "Nezavisnim" više sagovornika. Rešad Fejzagić, pomoćnik ministra pravde FBiH, juče je rekao da je u pobuni učestvovalo oko 40 pritvorenika, koji su odbijali da uzimaju hranu, ali da se u petak njihov broj smanjio.
"Nisam dobio pisanu obavijest, ali sam usmeno obaviješten da je u četvrtak naveče u pritvorskoj jedinici KPZ Sarajevo izbila pobuna. Oko 40 pritvorenika odbilo je da primi večeru. U petak ujutro stanje se u velikoj mjeri st
abilizovalo, ali su i dalje, koliko mi je poznato, u štrajku pritvorenici iz dviju soba, oko njih osam. Oni imaju svoje zahtjeve za koje traže da budu ispunjeni. Kažu da će prestati sa štrajkom glađu tek kada njihovim zahtjevima bude udovoljeno", pojasnio je Fejzagić. Informaciju o pobuni u sarajevskom KPZ-u juče je potvrdilo i nekoliko sarajevskih advokata i tužilaca koji su čuli da u pritvoru ima problema.

"Upravnik Muhamed Agić me obavijetio da je bilo problema, te da je veći broj pritvorenika odbio hranu. Međutim, gospodin Agić je kazao da je problem riješen. Odmah je formirana komisija koja je posjetila pritvorenike i svi su se uglavnom žalili na jednoličnu hranu i da je to razlog zbog kojeg su odlučili da štrajkuju", kazala je predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Begzada Gavrankapetanović-Salihagić. Fejzagić pak kaže da su svi pritvorenici zdravstveno stabilni, te da nije bilo medicinskih intervencija, budući da nije prošlo više od 24 sata kako odbijaju hranu. Dodao je da u štajku isključivo učestvuju pritvorenici, osobe koje se nalaze pod istragom ili im se trenutno sudi, te da među strajkačima nema osuđenika. Juče smo u više navrata pokušali da stupimo u kontakt sa upranikom KPZ Sarajevo Muhamedom Agićem. Međutim, prema riječima njegove sekretarice, upravnik je bio odsutan, a na radnom mjestu nije bilo ni njegovog zamjenika.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku