hamburger-icon

Kliker.info

Zajednički zaključci zemalja regije : Od Hrvatske se traži ukidanje diskriminatorske odluke o poskupljenju takse

Zajednički zaključci zemalja regije : Od Hrvatske se traži ukidanje diskriminatorske odluke o poskupljenju takse

07 Avgusta
14:48 2017

Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović je nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, o povećanju cijenu naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća prilikom uvoza i izvoza, kazao da je postignut dogovor, odnosno da su prihvaćeni zajednički zaključci. Šarović je kazao da je također potpisano i zajedničko pismo Europskoj komisiji (EK).

S obzirom na to da je  Hrvatska za 22 puta povećala cijenu naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća prilikom uvoza te konstatirajući da je Hrvatska prekršila pravila Sporazuma stabilizacije i pridruživanje, kao i ocjenjujući da su ugrožena prava izvođača iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, ministri četiri zemlje donijeli su zaključke.

“Pozivamo Hrvatsku da ukine diskriminatorsku odluku, da cijene inspekcijskog nadzora treba odgovarati stvarnim cijenama  i ne treba se oporezivati uvoz, odnosno da se uskladi s prosječnom cijenom u zemljama regiona. Tražimo hitan sastanak ove sedmice s ministrom u Vladi Hrvatske jer ne želimo dalje odlagati probleme jer je trenutno u fazi izvoz i proizvodnja voća i povrća, a tražimo da se sastanak održi u Crnoj Gori”, rekao je Šarović te dodao da se poziva Europska komisija da se uključi u proces rješavanja problema.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Makedonija će pokrenuti odgovarajuće mehanizme.

Dodao je i to kako će svaka zemlja poduzeti konkretne mjere i mehanizme, a dogovoreno je i da se sastanci kao današnji održavaju redovno, a naredni će biti održan u septembru u Sarajevu.

Dragica Sekulić, ministrica za ekonomiju Crne Gore, kazala je kako Crna Gora vjeruje da donošenje ovakvog pravilnika nije pitanje da prosto Hrvatska ima potrebu štititi svoje potrošače.

“Vjerujemo da što se tiče međunarodnih standarda zaštite tržišta i sigurnosti nije pitanje, nego nešto što ćemo svi uraditi u skorije vrijeme. Naš osnovni problem je visina naknade, odnosno neravnopravan odnos proizvođača iz te zemlje i uvoznika, te se na posredan način štite proizvođači iz Hrvatske. No, mi vjerujemo da neće biti potrebe aktiviranja nikakvih mehanizama, jer se nadamo da će kolege iz Hrvatske reagirati i korigirati svoje dosadašnje odluke. A ako se to ne desi, postoje mehanizmi Svjetske trgovinske organizacije, koje je moguće primijeniti u ovakvim situacijama”, izjavila je.

Istaknula je kako vjeruje da će do kraja sedmice biti održan sastanak s kolegama iz Hrvatske, nako čega će biti poznato više detalja.

Ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić nakon sastanka je izjavio da je više puta do sada isticano da su ove mjere populističke i da apsolutno ne mogu biti ispravne, nisu u duhu dobrosusjedskih odnosa.

“Imali smo tri potpuno različita objašnjenja. Prvo nam je rečeno da mjere nisu ništa novo, već da je samo riječ o usklađenju cijena”, kazao je Ljajić.ž

(Kliker.info-RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku