hamburger-icon

Kliker.info

Zabrinjavajuże : Američke ultra-desničarske milicije ponovno aktivne

Zabrinjavajuże : Američke ultra-desničarske milicije ponovno aktivne

14 Avgusta
05:58 2009

Michigan Militia supporter who wished to remain unidentified stands on several UN flags outside the State Capitol Building in Lansing, Michigan (File)

Jedna američka organizacija koja prati aktivnost ekstremnih grupa motiviranih mrţnjom upozorava na rastuău brojnost desničarskih milicija u Sjedinjenim Drţavama. Ne-profitni Centar Southern Poverty Law navodi da su se ove milicije – kojima je zajedničko da se protive politici američkih saveznih vlasti – vratile na političku scenu, nakon gotovo desetogodišnje stanke u aktivnosti. Razlozi za rast aktivnosti ovih desničarskih grupa su ekonomska kriza, liberalna administracija kojoj je na čelu predsjednik afro-američkog podrijetla te promjene u demografskoj slici Amerike, u kojoj sve brojnije postaju razne manjine.  

U izvještaju se navode nalazi policije prema kojima je otkriveno postojanje oko 50 novih para-vojnih skupina, od kojih je jedna sastavljena isključivo od bivših vojnika i policajaca. Policija procjenjuje da je pitanje vremena kada ăe se dogoditi i neki nasilni incident u kojem ăe sudjelovati pripadnici ovih skupina. Za prošlog desetljeăa, desničarske su milicije izvele ili planirale niz oruţanih napada, od kojih je najpoznatiji bombaški napad na zgradu savezne uprave u Oklahoma Cityju, kada je poginulo 168 osoba.  Analitičari kaţu da je danas tim grupama lako okupiti pristaše, koristeăi se Internetom i video-opremom. Pomaţu im neizravno i brojne kontakt-emisije na kablovskoj televiziji i na radiju putem kojih se šire razne teorije zavjere i potiče nasilni otpor u odnosu na saveznu vlast u Washingtonu.  (Kliker.info-VoA

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku