hamburger-icon

Kliker.info

Za Nikšića je ovo puč : SDP napustio sjednicu, Lijanović preuzeo Vladu

Za Nikšića je ovo puč : SDP napustio sjednicu, Lijanović preuzeo Vladu

21 Marta
04:30 2013

  Premijer Vlade Federacije Nermin Nikšić i šest ministara iz SDP-a napustili su jučer sjednicu Vlade, a predsjedavanje je preuzeo dopremijer Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak. Bila je to jedna od najdramatičnijih sjednica federalne Vlade. SDP-ovi ministri su napustili sjednicu nakon što je bez njihovih glasova usvojena odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade te su optužili Lijanovića za svojevrstan puč i kršenje zakona.

Što se mijenja

Suština izmjena je u tome da, ukoliko premijer ne potpiše neku odluku u roku od sedam dana, to može uraditi jedan od dva dopremijera. Također, novim izmjenama dopremijer može i sazvati sjednicu Vlade. Isto tako, navedene izmjene podrazumijevaju i promjenu poslovnika u točki 47. na način da Vlada odluke donosi većinom glasova prisutnih članova, koja mora sadržavati najmanje jednu trećinu članova iz svakog konstitutivnog naroda.“Ne radi se ni o kakvom puču ili nečem sličnom, nego o zakonitom radu Vlade u interesu građana Federacije”, kratko je kazao Ivanković Lijanović, uz napomenu kako je nastavio voditi sjednicu Vlade nakon odlaska premijera i SDP-ovih ministara. Ivaković Lijanović je nakon sjednice objasnio da se za promjene Poslovnika odlučio nakon višemjesečnih opstrukcija u Vladi FBiH i nerealiziranih preko stotinu točaka.On je također rekao da su obvezali Vladu da mora zasjedati najmanje jedanput sedmično , a predložili su još nekoliko članova i akte kojima reguliraju način rada Vlade da ne bi moglo doći do bilo kakvih opstrukcija jer građani, kako je konstatirao, već godinu dana trpe raznorazne opstrukcije.

Lijanović je izrazio nadu da će se premijer Nikšić i ministri iz SDP- a vratiti da rade u Vladi, a ukoliko se to ne desi oni će nastaviti raditi u interesu građana.Naime, cijela zavrzlama počela je u jutarnjim satima kada je dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović, uz glasove ‘Boljitka’, SDA, HSP-a i Desnice Radivojevića, uvrstio izmjenu Poslovnika na dnevni red, da bi je kasnije i usvojili. Premijer FBiH Nermin Nikšić i sedam ministara SDP-a oštro su se protivili svemu tome, ali nisu imali dovoljno ruku da spriječe usvajanje. Prilikom glasovanja devet ruku je bilo ‘za’, a sedam ‘protiv’, jer je SDP-u nedostajao ministar Zukan Helez, koji je bio na službenom putu. Podsjetimo da Vlada Federacije u posljednje vrijeme radi u otežanim uvjetima zbog političke krize i pokušaja rekonstrukcije Vlade. Ivanković Lijanović već ranije je najavljivao kako će sam sazivati sjednice Vlade ukoliko to ne bude činio Nikšić, jer izvršna vlast mora raditi za dobrobit svih građana. S obzirom na posljednje peripetije na političkoj sceni u Federaciji, sjednice Vlade bile su sve rjeđe i rjeđe te se čini kako su ‘Boljitak’, SDA, HSP te neovisni ministar prostornog uređenja Radivojević tome odlučili stati u kraj.

Etničko glasanje

Na konferenciji za novinare zakazanoj neposredno poslije napuštanja sjednice Nikšić je kazao da je bahata odluka režirana u realizaciji Jerka Ivankovića Lijanovića i ministara SDA, ‘Boljitka’ i HSP-a.“Članove Vlade oni su prvo preglasali prilikom dopune dnevnog reda, a onda prilikom izglasavanja Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade FBiH kojim su prekršili zakon jer su odredbe da je premijer osoba koja potpisuje akte Vlade izmijenili Poslovnikom i predvidjeli da to mogu biti i dopremijeri te ograničili ovlasti premijera suprotno Zakonu i Ustavu FBiH, predviđajući da i dopremijeri mogu sazvati sjednicu Vlade FBiH”, kazao je premijer.

Nikšić je naglasio da je spomenuta “devetorka” na ovaj način derogirala ovlasti premijera Vlade FBiH.“Upozorio sam ih da, ukoliko se donese ovakva odluka, ja više nemam namjeru sazivati sjednice federalne Vlade niti ću sudjelovati u njezinom radu. Ministri iz spomenutih stranaka imali su isto upozorenje i od Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH”, kazao je Nikšić, koji je dodao da se na ovaj način praktički uvodi etničko glasovanje u Vladi FBiH.On je ocijenio da je potez Ivankovića Lijanovića svojevrstan puč u FBiH i konstatirao da oni koji su to uradili na sebe trebaju preuzeti odgovornost za ono što će se dalje događati. Nikšić je kazao kako se ovim potezom pokazalo da je SDA, “da bi opstao na vlasti, spreman platiti i praktički isporučiti Federaciju Narodnoj stranci Radom za boljitak i Jerku Ivankoviću Lijanoviću”. (Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku