hamburger-icon

Kliker.info

WHO: Raširena vakcinacija protiv covida-19 ne očekuje se do sredine 2021.

WHO: Raširena vakcinacija protiv covida-19 ne očekuje se do sredine 2021.

05 Septembra
05:43 2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne očekuje raširenu vakcinu  covida-19 do sredine iduće godine, poručila je glasnogovornica WHO-a u petak, naglasivši važnost rigoroznih provjera za efikasnost i sigurnost vakcine.

Nijedno od mogućih cjepiva u naprednim kliničkim ispitivanjima do sada nije pokazalo “jasan signal” efikasnosti od barem 50 posto zahtjeva WHO-a, kazala je glasnogovornica Margaret Harris.

Rusija je u augustu odobrila vakcinu protiv covida-19, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, zbog čega neki zapadni stručnjaci propituju sigurnost i efikasnost cjepiva.

Američki zdravstveni dužnosnici i Pfizer objavili su u četvrtak da će vakcina biti spremna za distribuciju do kraja oktobra, netom prije američkih predsjedničkih izbora 3.novembra, na kojima će pitanje pandemije koronavirusa i odgovora na istu biti važan faktor za glasače.

“Mi stvarno ne očekujemo rašireno cijepljenje prije sredine iduće godine”, kazala je Harris novinarima u Ženevi. “Treća faza mora duže trajati zato što moramo vidjeti koliko uistinu cjepivo štiti te moramo vidjeti koliko je sigurno”, dodala je.

U trećoj fazi provode se velika klinička ispitivanja i testiranja na ljudima.

Harris se nije referirala na pojedina moguća cjepiva. Svi podaci iz ispitivanja moraju biti dijeljeni i uspoređivani, rekla je Harris.

“Puno je ljudi cijepljeno, a ne znamo funkcionira li cjepivo. U ovom trenutku nemamo jasan signal ima li cjepivo zadovoljavajući razinu efikasnosti i sigurnosti”, dodala je.

WHO i GAVI odgovorni su za plan globalne distribucije cjepiva poznat kao COVAX. Fokus je na cijepljenju visokorizičnih osoba u svim zemljama, poput zdravstvenih radnika.

COVAX planira nabaviti i podijeliti 2 milijarde doza odobrenih cjepiva do kraja 2021., ali su neke zemlje, koje su osigurale svoje potrebe bilateralnim dogovorima, uključujući SAD, kazale da se neće priključiti projektu.

“U osnovi su vrata otvorena. Otvoreni smo. Cilj je COVAX-a osigurati da svi na planetu imaju pristup cjepivima”, rekao je Harris.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku