hamburger-icon

Kliker.info

Washington Post : Trump od Macrona tražio izlazak iz EU u zamjenu za bolji trgovinski ugovor

Washington Post : Trump od Macrona tražio izlazak iz EU u zamjenu za bolji trgovinski ugovor

29 Juna
16:31 2018

Američki predsjednik Donald Trump predložio je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da povuče Francusku iz Evropske unije u zamjenu za bilateralni trgovinski ugovor, objavio je The Washington Post, pozivajući se na dva neimenovana evropska zvaničnika.Ponuda čiji je cilj uništiti evropsko zajedništvo, navodno je data tokom privatnog sastanka kada je Macron posjetio Bijelu kuću krajem aprila.

The Washinsgton post navodi da je američki predsjednik tom prilikom pitao Macrona: ” Zašto ne iznađete iz Evropske unije?”. U zamjenu, Trump je sugerisao da bi SAD mogle ponuditi Francuskoj značajan bilateralni trgovinski ugovor.U tekstu se navodi da je Trump obečao da će Francuskoj dati bolje trgovinske uslove nego što EU kao cjelina dobija od SAD.

Ni Bijela kuća, ni Jelisejska palata nijesu potvrdile navode izvještaja niti ga komenatrisale, ali je ponuda konsistentna sa Trumpovim sumnjičenjem međunarodnih organizacija i ugovora.

Od preuzimanja dužnosti, američki predsjednik je dovodio u pitanje članstvo Amerike u NATO, povukao se iz Transpacifičkog partnerstva (TPP) potom iz Pariskog klimatskog ugovora, a ranije ovog mjeseca povukao je SAD i iz Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

U posljednjih nekoliko sedmica takođe je zauzeo oštar stav prema Kanadi i Meksiku u nadi da će ih natjerati ta ponovo pregovoraju o Sjevernoameričkom trgovinskom sporazumu (Nafta).

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku