hamburger-icon

Kliker.info

Vučićeva medijska tortura : Najžešći napad na Sarajevo od završetka rata u Bosni i Hercegovini !

Vučićeva medijska tortura : Najžešći napad na Sarajevo od završetka rata u Bosni i Hercegovini !

21 Septembra
13:39 2016

 

naslovna1Način na koji su režimski mediji u Srbiji plasirali izjavu Sefera Halilovića, najbolje svjedoči o tome koliko je medijska manipulacija važan, ako ne i ključni segment Vučićeve vladavine. Još jednom je demonstriran Vučićev talenat da svaku situaciju, pomoću medijskog spinovanja, predstavi kao „mudar potez u odbrani nacije“.

Na današnjim naslovnim stranama Vučićevih tabloida osvanuli su naslovi kakvi se nisu mogli vidjeti ni u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića: “U Sarajevu spremaju veliko zlo, hoće da kolju Srbe”, “Bakir sprema masakr. RS će u krvi nestati za 15 dana”, “Vanredno stanje u RS-u. Ako hoćete rat dobićete ga!”.

Sva Vučićeva medijska mašinerija krajnje paranoično piše kako Bošnjaci iz Sarajeva “rade Srbima o glavi“ i spremaju krvoprliće u Republici Srpskoj.Vučićev list Informer juče je objavio  “ekskluzivnu” vijest da predsjednik Vlade Srbije nakon prijetnji novim ratom u BiH, koje je uputio ratni komandant Armije BiH Sefer Halilović, razmatra da prekine posjetu SAD-u i hitno se vrati u Srbiju.

List piše kako je Vučić već razgovarao sa predsjednikom Srbije i rukovodiocima srpskih bezbednosnih službi o najnovijim prijetnjama koje stižu iz Sarajeva.Iistovremeno je i RTS objavio vanrednu vijest da je Vučić zabrinut zbog prijetnji Halilovića.Vučićeva medijska tortura, odnosno spinovanje i preoblikovanje stvarnosti nisu prošli nezapaženo kod vodećih svjetskih medija.

– U najžešćoj razmjeni riječi od rata 1990-ih, Srbija je danas upozorila Bosnu da će priteći u pomoć bosanskim Srbima ako budu napadnuti dok rastu tenzije na Balkanu uoči referenduma iduće nedjelje, piše danas “Associated Press” u tekstu pod naslovom “Ponovo ratna retorika na Balkanu”.Agencija navodi da je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da Srbija “svakako neće dozvoliti razaranje ili vojni napad” na Republiku Srpsku, formiranu na osnovu mirovnog sporazuma postignutog uz posredovanje SAD-a, koji je podijelio Bosnu.

AP ukazuje da je “Dačić reagovao na izjavu ratnog komadanta Armije BiH Safera Halilovića koji je rekao da bez srpske pomoći bosanski Srbi ne bi mogli da se odupru federalnim snagama (BIH) više od 15 dana”.AP ukazuje da je Halilović general u penziji i da je to izjavio lokalnoj bosanskoj televiziji i da “nije govorio ni u kakvoj zvaničnoj funkciji“.

AP podsjeća da Republika Srpska u nedelju održava referendum o zadržavanju 9. januara kao datuma svog nacionalnog praznika, što je datum kada su Srbi u BiH proglasili „formiranje svoje države unutar Bosne“.Tokom rata koji je uslijedio, piše AP, oni su “protjerali ne-Srbe sa teritorije pod svojom kontrolom s ciljem da ona postane dio susjedne Srbije. Ljudi koji nisu Srbi koji tamo žive, vide taj datum kao simbol svog protjerivanja i znak da je Republika Srpska i dalje mjesto namijenjeno samo za Srbe”, navodi AP.

Ustavni sud BIH je presudio da bi taj praznik bio diskriminacija na štetu bosanskih muslimana i Hrvata, navodi AP i podsjeća da Rusija podržava održavanje referenduma, dok su SAD i Zapad protiv njega.Vučić je juče iz New Yorka poručio da on neće dozvoliti nestanak Republike Srpske.

– Republika Srpska ne može da bude pregažena i izbrisana sa lica zemlje kako general Halilović i još neki možda priželjkuju. Republiku Srpsku niko ne može da ukine – rekao je Vučić.

(Kliker.info-Slobodna Bosna )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku