hamburger-icon

Kliker.info

Vrhovni sud donio pravosnažnu presudu : Holandija djelimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana

Vrhovni sud donio pravosnažnu presudu : Holandija djelimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana

19 Jula
13:36 2019

Vrhovni sud Holandije potvrdio je raniju odluku prema kojoj je ova država odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, prenose holandski mediji, čime je ova presuda najvišeg sudskog organa u državi postala pravosnažna.

Ubijeni Srebreničani, za koje Holandija snosi odgovornost, istjerani su iz baze holandskog bataljona u sastavu snaga Ujedinjenih naroda 13. jula 1995. godine, nakon čega su ubijeni.

Presuda je donesena nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovjetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine.

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u omjeru od “30 posto”, sa zaključkom kako “nije sigurno” da bi uspjeli preživjeti da su ostali u bazi holandskog bataljona.

Odšteta porodicama žrtava

Tom odlukom Holandija je oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija je, također, dužna isplatiti odštetu porodicama žrtava, ali iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnijela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtjevom da se ova država oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine.

Vojska Republike Srpske ušla je u Srebrenicu 11. jula 1995. godine, a brojni stanovnici su potom zatražili zaštitu u bazi holandskog bataljona, s obzirom na to da je do tog dana Srebrenica bila “zaštićena zona” UN-a.

Više od 8.000 muškaraca, mladića i dječaka su bili žrtve brutalnog čina genocida u i oko Srebrenice.

(Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku