hamburger-icon

Kliker.info

Vračević pušten na slobodu

Vračević pušten na slobodu

23 Decembra
01:33 2006

Odlukom sudije za prethodni postupak osumnjičeni za zločine počinjene u logoru Vojno kraj mostara Mirko Vračević, pušten je na slobodu.  Sud je ipak izrekao «mjere obezbjeđenja prisustva, zabranu napuštanja boravišta, zabranu kontakta sa svjedocima i drugim osumnjičenim», kao i mjeru obaveznog sedmičnog javljanja u Policijsku upravu Mostar.
Tužilaštvo BiH je u četvrtak 21. decembra je tražilo da Sud odredi jednomjesečni pritvor, ističući da bi evenutalnim puštanjem na slobodu osumnjičeni mogao stupiti u kontakt sa žrtvama ili pobjeći u susjedne zemlje. Tužilac Jude Romano je naglasio da postoji mogućnost da osumnjičeni Mirko Vračević puštanjem na slobodu stupi u kontakt sa drugim osumnjičenim koji su trenutno na slobodi. Odbrana osumnjičenog je insistirala na puštanju na slobodu zbog bolesti njihovog branjenika, čemu je Sud udovoljio.  Vračevića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 19. decembra u mjestu Vojno kraj Mostara.  Ime Mirka Vračevića spominje se u optužnici protiv Marka Radića, Dragana Šunjića i Damira Brekala, koju je Sud BiH potvrdio 5. decembra ove godine. Ova trojica su optuženi, po komandnoj i ličnoj odgovornosti, za formiranje logora Vojno u istoimenom mjestu kraj Mostara, te zlostavljanja i ubistva zatočenih civila.  Mirko Vračević, koji se sumnjiči za zločin protiv čovječnosti, jer je, prema riječima tužioca Romana, tokom augusta i septembra 1993. godine učestvovao u mučenju svjedoka J, silovanju svjedoka M, ubistvu i ranjavanju drugih zatvorenika u logora Vojno.
 Tužilac je dodao da se za isti zločin sumnjiči 28 lica, od kojih se 24 nalaze u bijegu, trojica su optuženi a protiv Vračevića se još vodi istraga.
Pored Vračevića, u optužnici se spominju i Mario Mihalj, Ivek Kolobara, Jure Kordić, Nedžad Čorić, Amel Hadžiosmanović i Nedžad Tinjak, svi bivši pripadnici HVO.

(BIRN)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku