hamburger-icon

Kliker.info

Voda dolazi : Alarmantna situacija širom BiH,iseljeno stotine (Video)

Voda dolazi : Alarmantna situacija širom BiH,iseljeno stotine (Video)

02 Decembra
13:58 2010

 Obilne padavine u proteklih nekoliko dana dovele su do izlijevanja rijeka iz korita u više područja u BiH. Posljedice toga su poplavljeni objekti, materijalna dobra, te prekidi saobraćaja na regionalnim i lokalnim putevima. Širom zemlje ekipe Civilne zaštite, vatrogasci i policija u stanju su pripravnosti.Naročito alarmantna situacija je u Goraždu, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, čapljinskim naseljima Nerezi, Karaotok, Svitava i Šurmanci, odakle je evakuisano 170 porodica te sa sarajevskim naseljima Osjek, Otes, Bojnik i Dobroševići.a pNodručju Kantona Sarajevo vodostaj rijeka je značajno porastao tokom protekle noći. Bosna, Željeznica i Zujevina poplavile su naselja Otes, Osjek, Bojnik i Dobroševiće. Mnoge kuće na pomenutim dijelovima su pod vodom.

U nekim naseljima stanovništvo je bilo prinuđeno čamcima dolaziti do svojih domova. Iz Civilne zaštite KS saopšteno je da se zbog neprekidnih padavina očekuje porast vodostaja.Na području MZ Dobroševići i Bojnik u sarajevskoj općini Novi Grad rijeka Bosna se izlila i poplavila nekoliko stambenih objekata u ulici Dobroševićka.Od mještana saznajemo da je ovo područje sinoć iza 22 sata ostalo i bez napajanja električnom energijom. Voda se sa poljoprivrednog zemljišta koje je već danima pod vodom premjestila tokom noći i na putnu komunikaciju Bojnik-Dobroševići koja je zatvorena za saobraćaj.Danas smo kod mosta u naselju Bojnik zatekli policijsku traku kojom je prepriječen put. Samo nekoliko metara dalje iz vode je virio dio saobraćajnog znaka. Vozila u koloni, jedno za drugim, okretala su se i vraćala nazad kroz naselje kako bi pokušala drugim pravcem preko Rajlovca doći do grada. Kako je saopšteno iz GRAS-a, autobuski saobraćaj sa Stupa prema ovim naseljima odvija se preko Reljevo Doma.

Slična situacija dogodila se i u januaru ove godine kada je također ovo područje bilo poplavljeno i putna komunikacija u prekidu. Tada je nivo vode u naseljima Rajlovac i Reljevo bio toliko visok da je i taj put prema gradu ostao pod vodom. Sudeći po onome što smo vidjeli danas u Rajlovcu, sasvim je izvjesno da će se prošlogodišnji scenarij ponoviti ukoliko padavine potraju.U tom slučaju obje putne komunikacije bile bi u potpunom prekidu, a stanovništvo ovog područja bilo bi odsječeno od grada. U prilog tome svakako govori i to da je prostor oko tržnog centra Robot također pod vodom, na obližnjem putu vlada haos, dugotrajni zastoji, a kretanje vozila otežano je sve do Stupske petlje.

Riječ je o problemu koji ugrožava lokalno stanovništvo već dugi niz godina. U ovakvim situacijama angažuju se ekipe civilne zaštite kako bi pružili pomoć u spašavanju pogođenog stanovništva, a u više navrata po nalogu Predsjedništva BiH korišteni su i ljudstvo te vozila i oprema Oružanih snaga BiH za prevoz mještana s jedne na drugu stranu poplavljenog područja. Međutim, nadležne vlasti ni do danas nisu uspjele donijeti rješenje kojim će se ubuduće spriječiti ili barem ublažiti posljedice obilnih padavina koje redovno uzrokuju izlijevanje rijeka iz korita.

 Zamućeno izvorište iz kojeg se vodom snabdijeva Zenica

Zbog povećanog vodostaja rijeke Bosne u Zenici je u prekidu saobraćaj kroz podvožanjak kojim se u naselju Blatuša iz pravca Doboja ulazi u grad. U prekidu je i saobraćaj prema naseljima Orahovica i Ljubetovo. Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK saopćila je da je došlo do velikog zamućenja na izvorištu Kruščica, kojim se vodom snabdijeva grad Zenica, što je rezultiralo smanjenjem eksploatacije vode s ovog izvorišta i do 70 posto, a situacija je usloženjena i na izvorištu Babina rijeka. U Kaknju je zbog povećanog vodostaja rijeke Bosne najsloženija situacija u naselju Doboj, gdje su građani upozoreni da evakuiraju materijalna dobra iz podruma i prizemlja svojih stambenih objekata. Prema izvještaju Operativnog centra civilne zaštite Visoko, u mjestu Gornje Moštre došlo je do izlijevanja rijeke Bosne na dva mjesta, gdje je odnijela dio oranice zasijane pšenicom, a zbog vode u podvožnjaku u mjestu Seoči saobraćaj je prekinut. Na područjima općina Breza, Doboj Jug, Maglaj, Olovo, Tešanj, Vareš, Usora, Zavidovići i Žepče, a na osnovu izvještaja centara civilne zaštite, vodostaji rijeka su znatnije porasli, ali za sada ne predstavljaju opasnost za ljude i materijalna dobra, saopćeno je iz Uprave civilne zaštite ZDK.

Vanredno stanje u Goraždu

Dramatična situacija vlada u gornjem Podrinju, Semberiji i Hercegovini, gdje su se rijeke izlile ili prijete da se izliju iz svojih korita.U gornjem toku Drina se nakon naglog rasta nivoa vode izlila na više mjesta od Foče do Goražda. Zbog toga je Općinski štab Civilne zaštite u Goraždu jučer proglasio vanredno stanje.Najteža situacija vladala je u fočanskom Donjem Polju, gdje je Ćehotina doprla do nekoliko zgrada, zatim u Ustikolini, Osanici, Sadbi, Mravinjcu, ali i u samom Goraždu, gdje je nešto poslije podneva Drina prelila nasipe, poplavila puteve i zaprijetila kućama i šljunkari.Uzeir Borovina iz Ustikoline ne pamti takav vodostaj Drine.- Nadolazi u posljednjih nekoliko godina, ali k'o sad nije. Ovolika Drina nije bila od 1963. A raste još – kaže Borovina.Voda je doprla do restorana "Baša", poplavljen je dio turističkog kompleksa Ada, a pod vodom su i brojne vikendice duž obale od Ustikoline do Goražda.Tokom dana počela je izgradnja barijera s vrećama pijeska na dijelovima obale u Goraždu, prije vremena su puštena i djeca iz vrtića, a mobilizirani su vatrogasci, policija, komunalci, Civilna zaštita…Drina je prešla kritičnu tačku, a uslijedile su i najave Hidroelektrane Mratinje da će, s obzirom na to da je nivo jezera dostigao najvišu tačku, povećati količinu ispuštene vode, zbog čega je pred Podrinjcima besana noć.Goraždanske vlasti su najavile da će u slučaju potrebe u pomoć pozvati i vojsku. U Semberiji su pod vodom vikend-naselje Amajlije, priobalni dio Janje i dio Popova i Međaša.

Izlila se i Neretva

Zbog višednevnih padavina Neretva se izlila u Tuščici i Ljutoj iznad Konjica. Zbog toga je odsječen kompletan region na lijevoj obali Neretve, Boračkog jezera i Glavatičeva. Zatvoren je i regionalni put Hutovo – Ravno, a u prekidu je i dionica Trnovica – Ravno.Na prostoru Čapljine proglašene su vanredne mjere zaštite od poplave zbog visokog vodostaja i izlijevanja rijeka Trebižat i Krupa. Sve saobraćajnice koje vode ka graničnom prijelazu Gabela su zatvorene. Nizvodno od Goražda, u Kopačima, poplavljeno je 50 kuća, a u Višegradu je nivo Drine dostigao najvišu tačku od velikog potopa 1896. godine. Poplavljeni su svi stubovi Mosta Mehmed-paše Sokolovića.Iz HE Višegrad upozoravaju da će morati ispustiti veće količine vode iz jezera i da će naselja nizvodno od brane biti ugrožena.  Nakon obustavljanja rada Crpne hidrocentrale Čapljina prije dva dana, jučer su po nalogu Agencije za vodno područje Jadranskog mora rad obustavile i Hidroelektrana Rama i Peć Mlini kod Gruda, saopćeno je iz "Elektroprivrede HZHB".

U Osjeku panika

Stotine kuća ostale su pod vodom, putevi prema Osjeku i Dobroševićima zatvoreni, a mještani su čamcima dolazili do svojih domova. Učenici druge smjene Treće osnovne škole nisu mogli otići kućama bez pomoći vatrogasaca.Ekipa "Avaza" bila je na licu mjesta u Osjeku. Vladala je panika. Zatekli smo desetine mještana kako s djecom čekaju pomoć Civilne zaštite i vatrogasaca. Mnogi su posmatrali kako voda nadolazi i pokušavali spasiti ono što se može.Bećir Beširević kazao nam je da je otišao do škole da dijete prenese preko vode. Međutim, nije se usudio vratiti kući, jer je vodostaj naglo rastao.- Situacija je haotična. Samo bespomoćno posmatramo kako sve plavi. Niko od nadležnih nas nije pitao kako ćemo doći do kuća. Sreća pa su vatrogasci bili tu da nas prevezu u čamcima – kazao je Beširević.Direktor Uprave Civilne zaštite KS Mustafa Kovač kasno sinoć rekao nam je da je situacija teška te da tokom noći očekuju rast vodostaja.- Svi smo na terenu i u pripravnosti. Mještanima pomažemo koliko možemo. Ima situacija kada ljudi hitno trebaju izaći iz kuće i u tom slučaju smo im na raspolaganju. Na pojedinim područjima angažirali smo i kamione i bagere da nasipaju materijal da se voda dalje ne izljeva – kazao je Kovač.

Prema najnovijem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite, stanje na području općine Trnovo se postepeno normalizira, a rijeka Željeznica postepeno opada i povlači se u svoje korito. Na putevima ima odrona, a neke je voda oštetila i značajno suzila. Od sinoć je angažirana mehanizacija na sanaciji nastalih šteta, te je trenutno samo put prema selu Godinje još neprohodan. Stanje na klizištu kod HE "Bogatići" je nepromijenjeno u odnosu na prethodne dane i nije bilo novih pomjeranja tla niti objekata.Ekipe Službe CZ općine Trnovo su na terenu, prate stanje i vrše neophodne mjere na otklanjanju opasnosti za ljude i materijalna dobra na ugroženim područjima. U Vogošći zbog obilnih kiša u proteklom periodu, Služba CZ konstantno prati stanje na terenu. U noći 1./2. decembar došlo je do djelimičnog izlijevanja rijeke Bosne, te je poplavljen niži dio prilaznog puta ispod autoputa.Također, u ulici Lug MZ Svrake potopljena su dva pomoćna objekta (garaže). U jutarnim satima došlo je do blagog opadanja vodostaja rijeke Bosne i djelimičnog povlačenja s poplavljenih površina.

U Foči vanredno stanje – pola grada pod vodom

Od sinoć od 23 sata gradsko naselje Donje Polje i prigradsko naselje Jošanica su pod vodom zbog povećanja vodostaja i izlivanja Drine. Po riječima komandanta Štaba Civilne zaštite i načelnika Općine Foča Zdravka Krsmanovića od sinoć je proglašeno  vanredno stanje. Na sjednici Štaba Civilne zaštite održane jutros rečeno je da je trenutni protok vode kroz Foču 3.400 metara kubnih u sekundi, što predstavlja porast  Drine u zadnja dva dana za više od četiri metra i čiji vodostaj u centru grada u ovom trenutku iznosi šest metara i 60 cm. – Trenutno se ne očekuje povećanje nivoa  Drine iz pravca Šćepan-polja, u fazi je stagnacije, ne očekuje se ni preliv vode preko HE „Mratlnje" na rijeci Pivi koja je od Foče udaljena 30 kilometara. Ali zato je u blagom porastu Ćehotina iz pravca Pljevalja i sada u dijelu grada uz Ćehotinu očekujemo problem. Najave Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore su da se u Pljevljima očekuju padavine u naredna dva-tri dana što će povećati i nivo  Ćehotine, ističe Krsmanović. Prema kliničkom centru saobraćaj se odvija alternativnim putnim pravcima jer je od sinoć put koji povezuje grad s bolnicom u prekidu.- Mi smo sada donijeli odluku da se pusti za saobraćaj željezni most na  Drini, ali uz budnu pažnju policiju, da rasteretimo alternativne pravce prema bolnici i naselju Jošanica. Nema mjesta panici, ali ni opuštanju jer se do nedjelje ne očekuje ni porast ni smanjenje vodostaja  Drine, dodao je Krsmanović. Mostovi na rijekama Bistrici, Hrčavci i Ćehotini od sinoć su zatvoreni za kretanje stanovništva i za saobraćaj. Osnovne, srednje škole i fakulteti do ponedjeljka neće raditi. Evakuacija stanovništva iz deset stambenih zgrada u naselju Donje Polje obavlja se čamcima, a električna energija isključena je za više od 1.000 domaćinstava. Kiša u Foči i dalje pada, saopćeno je iz Općine Foča.

Kritično i u Unsko sanskom kantonu

Usljed obilnih padavina u Republici Srpskoj najkritičnije stanje je u Foči, gdje su najveće poplave zabilježene u Donjem Polju, od ušća Ćehotine prema Kliničkom centru. Načelnik Odjela za obuku i informiranje u Upravi Cviline zaštite RS-a Dragan Štark potvrdio je da su poplavljeni prizemlje i prvi sprat dvaju zgrada u naselju Miljevina, a stanari su iseljeni. “Štrab civilne zaštite je u neprekidnom zasjedanju”, istaknuo je Štark. U Bileći, u naseljima Jezerine i Podosoje oko 10 kuća je poplavljeno, a 11 domaćinstava je evakuirano.

Voda i dalje raste u Popovom polju, sela Orašje i Čavaš su “odsječena”, ali voda još nije ušla u kuće. “Kada je u pitanju Semberija, sinoć je u Bijeljini zasjedao Štab civilne zaštite i sve raspoložive snage su stavljene u stanje pripravnosti”, kazao je Štark. Poplavljeno je priobalno zemljište u mjesnim zajednicama Janja i Amajlije, a oko 30 kuća se nalazi u okruženju. Usljed snježnih i kišnih padavina vodostaj rijeka u Unsko-sanskom kantonu (USK) je u stalnom porastu, a najkritičnije je u bihaćkoj opštini, gdje je vodostaj Une od protekle noći porastao u prosjeku za 60 centimetara. Ugroženo je područje Kulen Vakufa, gdje je voda ušla u nekoliko kuća u središtu naselja. Poplavljena su polja i zasijane površine. Poplavljeni su Bakšaiško i Golubićko polje u Bihaću. Teška situacija je i u Ključu i Sanskom Mostu, gdje su pod vodom poljoprivredna imanja. U prigradskom ključkom naselju Humići zbog poplavljenog lokalnog puta odgođena je nastava u osnovnoj školi. Službe Civilne zaštite su u pripravnosti, a spremne su i Vatrogasne službe za eventualna ispumpavanja vode na ugroženim područjima.

Prekinuta nastava u školama
 
Zbog opasnosti od velikih poplava i prekida sobraćajnica u Janji je jutros od 9 sati prekinuta nastava u osnovnoj i srednjoj školi, javio je dopisnik Agencije ONASA. Poplave u Hercegovini ugrozile su na stotine kuća, a od noćas traje evakuacija 170 porodica iz čapljinskih naselja Nerezi, Karaotok, Svitava i Šurmanci, dok je u Mostaru evakuisano šest porodica iz naselja Luka i Carina.Ugroženo je i mostarsko naselje Bakina luka gdje je mostarska Civilna zaštita uz pomoć gradskih komunalnih preduzeća cijelu noć nasipala odbrambeni zid prema Neretvi, te naselja Baćevići i Žitomislić južno od Mostara.Iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Srni je potvrđeno da je nivo Neretve u Konjicu jutros pao za jedan metar, ali da se strahuje od dodatnog rasta nivoa rijeke u južnom toku jer se u akumulacionim jezerima u Neretvi nalazi ogromna količina vode koja je na kritičnom nivou i mora se ispuštati.Vodostaj Neretve u Mostaru na vodomjernoj stanici Carinski most u 7 časova iznosio je 1.284 centimetara, što je za 260 centimetara više nego juče. Trenutni protok je 1 700 metara kubnih u sekundi. d jutros je zatvoren i međunarodni granični prelaz Doljani, dok je granični prelaz Gabela Polje zatvoren ranije.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku