hamburger-icon

Kliker.info

Vlast slađa od obećanja : HDZ BiH odustaje od trećeg entiteta

Vlast slađa od obećanja : HDZ BiH odustaje od trećeg entiteta

09 Novembra
22:16 2010

HDZ BiH odustao je od svog ranijeg tvrdokornog stava o stvaranju trećeg entiteta, što ga ponovo vraća u kombinaciju u razgovore o formiranju vlasti na bh. nivou, saznaju "Nezavisne" iz izvora u SDA. Prema tim informacijama, SDA je u proteklom periodu ozbiljno razmišljala da eliminiše HDZ BiH iz razgovora o formiranju vlasti pokušavajući da se nagodi sa Božom Ljubićem,

predsjednikom HDZ 1990."Ljubić u razgovoru s nama nije toliko insistirao na teritorijalnom preuređenju, ali je insistirao da se Hrvati moraju dovesti u institucionalno ravnopravan položaj. Za nas je to prihvatljivo i o tome se može razgovarati", rekao je izvor. Međutim, Ljubić im je rekao da ne želi samostalno ići i insistirao da je potrebno fomirati platformu hrvatskih stranaka.Kako smo saznali, Čović u razgovoru s Tihićem u Mostaru nije toliko insistirao na "Mostaru stolnom gradu" i trećem entitetu."Čović je pokazao fleksibilnost rekavši da mu je bitno da Hrvati imaju svoju regiju u kojoj bi bili većina i da im nije bitno da li će regija biti tri, četiri ili pet", ispričao je izvor.Prema izvoru iz SNSD-a, ključ za formiranje vlasti na nivou BiH će biti koliko će HDZ BiH imati uticaja u Domu naroda FBiH."Ako tamo budu imali većinu, onda će HDZ morati biti u Savjetu ministara BiH, sviđalo se to nekom ili ne, jer u Domu naroda FBiH mogu se blokirati zakoni, a tamo se bira i predsjednik FBiH", rekao je izvor iz SNSD-a.

On je potvrdio da SNSD želi ministarstvo finansija, ali da je još prerano govoriti o konkretnim pozicijama jer se prvo mora riješiti pitanje HDZ-a u FBiH, odnosno odnosi SDP – HDZ BiH kada se radi o poziciji predsjedavajućeg.Dok je izvor iz SDA rekao da imaju "apsolutno pouzdanu informaciju" da Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, ne odustaje od pozicije predsjedavajućeg, izvor iz SDP-a je rekao da "ništa nije zakovano", i da o svemu treba razgovarati.Kako saznajemo, još nijedna stranka nije definitivno odlučila o imenima i pozicijama u ministarstvima na državnom nivou, jer još nije riješeno pitanje mandatara Savjeta ministara. Kako smo već ranije pisali, SDA insistira da ako Hrvat bude predsjedavajući Savjeta ministara, onda neće pristati da Srbin bude ministar vanjskih poslova."Mi mislimo da SNSD neće ući u politički obračun sa SDP-om zbog HDZ-a. Oni će se elegantno izvući iz toga, a mislim da je to jasno i iz toga što Dodika u stvari najviše interesuje ministarstvo finansija BiH i to mjesto je dodijelio Nikoli Špiriću", rekao je izvor i z SDA.Izvor iz HDZ 1990 tvrdi da je problem sa HDZ BiH u njegovoj nevjerodostojnosti. On je naveo i da im smeta što je Čović ušao u razgovore sa Dodikom i što je pristao da RS ostane netaknuta u slučaju teritorijalne reorganizacije BiH. Ipak, kako smo saznali, dogovor između Čovića i Ljubića je jako blizu."Trenutno se lome koplja oko toga treba li i HSP učestvovati u hrvatskom bloku. Ljubić insistira na tome, a Čović nije u dobrim odnosima sa Zvonkom Jurišićem", rekao je izvor upućen  u pregovore.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku