hamburger-icon

Kliker.info

Vlasnik firme “Prominvest” Enver Bećirović : “Posao na autoputu sam izgubio jer nisam dao novac Lagumdžiji i Hadžiću!”

Vlasnik firme “Prominvest” Enver Bećirović : “Posao na autoputu sam izgubio jer nisam dao novac Lagumdžiji i Hadžiću!”

15 Decembra
07:07 2013
Vlasnik građevinske firme "Prominvest" Enver Bećirović koji je 20 godina bio je jedan od finansijera SDP-a BiH, tvrdi da ga vrh SDP-a pokušao reketirati i da je zbog odbijanja da im da novac ostao bez posla, prenosi portal Federalna.ba prilog emisije ‘Mreža’ FTV.U prilogu se tvrdi kako je nakon dugogodišnje saradnje, monopol u poslovima na gradnji autoputa Vc preuzela je kompanija ‘Euroasfalt’ Hameda Ramića koja je na sumnjiv način dobila brojne poslove.Sve je ‘puklo’ kada je ‘Prominvestu’ na čudan način izmakao posao i na izgradnji protivzvučnih ograda na dionici Kravice – Bijača, gdje je, također, angažiran "Euroasfalt". Bećirović je poslao svoju delegaciju na sastanak s direktorom Autocesta Ensadom Karićem, ali se delegacija vratila s porukom: Svi mogu raditi na autoputu i ogradi osim "Prominvesta"."Moji su ga pitali žašto, a Ensad Karić je rekao: To zna vaš gazda. Navodno, imam neki dug prema pojedincima iz SDP-a. To nije dug, to je reket.

Ne znam koji pojedinci su me reketirali, ali po svim reakcijama u pitanju je ‘glavni’, ‘doglavni’ i direktor Elektroprivrede BiH“, kaže Bećirović za FTV, pojašnjavajući da kad kaže „glavni“ misli na Zlatka Lagumdžiju, a „doglavni“ je, tvrdi se u prilogu, ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić! Kako tvrdi FTV, Bećirevićevo razočarenje započinje prije godinu dana – za "Prominvest" nije bilo svjetla u tunelu Vijenac. Kako stoji u prilogu, 18. 10. 2011. "Prominvest" potpisuje s "Euroasfaltom" ugovor o nabavci materijala potrebnog za izgradnju tunela Vijenac. Ugovor je vrijedan 2,3 miliona maraka.Međutim, "Euroasfalt" u novembru 2012. godine jednostrano raskida ugovor s "Prominvestom". U obavještenju od 27. 11. 2012. godine Hamed Ramić Enveru Bećiroviću piše: „Projekat tunela ‘Vijenac’, za čije potrebe su zaključeni naši međusobni ugovori, više ne postoji niti smo u skladu s navedenim mi dalje angažovani na istom“.“Da je u pitanju klasična obmana "Euroasfalta", dokazuje i ugovor između "Euroasfalta" i Autocesta Federacije, koji su potpisali Ensad Karić i Hamed Ramić. Naime, tri mjeseca mjeseca prije nego što je Ramić obavijestio Bećirovića da ne radi na tunelu Vijenac, "Euroasfalt" se obavezao kod Autocesta da će preuzeti poslove na izgradnji tog tunela, nakon što je propala firma koja je ranije dobila posao”, tvrdi FTV.U članu 2. ugovora između "Euroasfalta" i Autocesta piše: „Izvođači se obavezuju da će s ostalim odobrenim podizvođačima sklopiti sporazum o konzorciju na osnovu kojeg će se formirati konzorcij izvođača.“

Prema ovom dokumentu, "Euroasfalt" je bio dužan zadržati "Prominvest" na ovom projektu. Zašto ga nije zadržao – pitao se i Enver Bećirović, nakon čega je došlo do situacije s početka teksta u kojoj je obaviješten o nemogućnosti da dobije posao ako ne vrati ‘dug’.Kako se tvrdi u prilogu FTV, kao iskusni graditelji, "Euroasfalt" je posao na trećoj dionici Sarajevske zaobilaznice,takozvane „LOT 3 A i čini se najkrupnije, dobio zahvaljujući, u najmanju ruku, sumnjivoj punudi. A sumnja nastaje na 69. stranici "Euroasfaltove" ponude za igradnju LOT-a 3 A Sarajevske zaobilaznice.Naime, projektom je planirana izgradnja tunela cut and cover. "Euroasfalt" u svojoj ponudi navodi da će izradu luka vještačkog tunela napraviti za 7.993 KM, što u konačnici znači kubni metar betona – konvertibilna marka.Zahvaljujući ponudi "marka – kubik betona" za tunel cut and cover, "Euroasfalt" je najpovoljnija kompanija za izgradnju te dionice te su, naravno, dobili posao. No, nakon što je uveden u gradilište – projekat je izmijenjen. Tunel za koji je "Euroasfalt" dao nerealno nisku ponudu neće se graditi, te ova priča tek dobija zaplet. Devedeseta stranica "Euroasfaltove" ponude odnosi se na izgradnju Vijadukta Treševine. Kubik betona naglo poskupljuje. Na 69. stranici kubik betona je koštao jednu marku, na 90. stranici cijena kubika betona je 218 KM.

Odgovor na pitanje zašto daje tzv. Crvena knjiga. U njoj su propisana međunarodna pravila gradnje, poznata pod imenom FIDIC. Zahvaljujući nerealno niskoj cijeni betona za tunel koji je ukinut nakon potpisivanja ugovora, "Euroasfalt" je mogao za sve ostale dijelove koji će se graditi na ovoj dionici dati skuplju ponudu. Vijadukt Treševine je konkretan dokaz. Ponuda "Euroasfalta" za izgradnju ovog vijadukta iznosi 4,6 miliona maraka.Ne bi tu bilo ništa sporno da će se vijadukt graditi onako kako je planirano projektom na osnovu kojeg je i raspisan tender. Naime, umjesto mosta planirana je izgradnja nasipa, koji je znatno jeftinije rješenje. Zatražili smo stav čelnika Autocesta Federacije, koje smo, između ostalog, pitali da li je došlo do izmjene projekta na Vijaduktu Treševine i kolike su uštede.„U ovom momentu nismo u mogućnosti dostaviti tražene informacije. Prema stanju na terenu očekujemo značajne uštede. U proteklom periodu smo radili optimizacije trase – kako na postojećim gradilištima tako i na budućim dionicama koje su u fazi projektovanja. Potvrđujemo da se svi ugovori provode u skladu sa FIDIC-om“, stoji u dopisu koji smo dobili od Autocesta Federacije.

Iz dopisa je jasno da su izmjene projekta u toku, uštede će biti značajne i sve radi po FIDIC-u. A upravo FIDIC propisuje da će se uštede koje napravi izvođač radova dijeliti pola–pola:"Ako te promjene rezultiraju smanjenjem ugovorne vijednosti tog dijela, te će saglasiti ili odrediti naknadu koja će biti uključena u ugovornu cijenu. Ta naknada će iznositi polovinu (50%) razlike između sljedećih iznosa:- smanjenja ugovorne vrijednosti koja proizilazi iz promjene,- smanjenja (ako postoji) vrijednosti izmijenjenih radova za naručioca, vodeći računa o svim smanjenjima kvaliteta, planiranog vijeka trajanja ili učinka pri korištenju."Prema ovim odredbama pola ušteda bit će isplaćeno "Euroasfaltu" kao nagrada za jeftiniji posao. Druga polovina ostaje Autocestama. Iako se čini da je u ovom poslu s "Euroasfaltom" Federacija uštedjela novac – to nije tačno.

Naime, kompanija u vlasništvu Hameda Ramića očito je imala povlaštenu informaciju jer je baš za onaj dio za koji se tek kasnije ispostavilo da se neće graditi dao 200 puta nižu ponudi od konkurencije. Upravo je zbog toga dobio posao, na kojem je, također, zahvaljujući naknadnom izmjenom projekta, navodno Federaciji uštedio novac, pa će dobiti nagradu od nekoliko stotina hiljada maraka.Iz FTV su zataražili stav i od "Euroasfalta", nismo dobili nikakve informacije: „Vezano za vaš dopis, obavještavamo vas da ćemo se očitovati na isti kada se generalni direktor Hamed Ramić vrati sa službenog puta.“No, nije LOT 3 A Sarajevske zaobilaznice jedini posao "Euroasfalta" na Koridoru 5C. Iz skoro svakog posla koji vode Autoceste Federacije BiH "iskoči" Hamed Ramić. (Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku