hamburger-icon

Kliker.info

Vlasnici Agrokora u srijedu postaju Rusi i Amerikanci?

Vlasnici Agrokora u srijedu postaju Rusi i Amerikanci?

03 Jula
10:07 2018

Ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru održat će se u srijedu, 4. srpnja, a ako predložena nagodba prođe vlasnici posrnulog hrvatskog giganta postat će ruske banke i američki investicijski fondovi.

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasovati o nagodbi, a zbog velikog broja vjerovnika i tražbina, glasovanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije.

Ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. lipnja 2018. je 42,64 milijarde kuna (5,9 milijardi eura).

Ako predložena nagodba prođe ruske državne banke Sberbank i VTB u novom Agrokoru imat će 46,7 posto vlasničkog udjela, američki fondovi dobit će 25 posto, domaće banke 15,3 posto, ostale strane financijske institucije 7,7 posto, 4,7 posto udjela u vlasništvu dobivaju dobavljači, dok preostalih 0,7 posto vlasništva ide ostalim vjerovnicima.

Da bi nagodba “prošla” bit će potrebna podrška 67 posto glasova vjerovnika.

“Po onome što imamo kontakte s vjerovnicima nagodba bi trebala poći. S obzirom da je postotak tako visok, uvijek postoji rizik da se određena grupa vjerovnika ne pojavi i ne glasa. Svaki broj je bitan i zato pozivam vjerovnike da se pojave u srijedu na ročištu i da glasaju za nagodbu kako bi mogli završiti sve”, kazao je za RTL izvanredni povjerenik Vlade RH za Agrokor Fabris Peruško.

Dodao je kako će u slučaju da nagodba ne prođe biti prisiljen pokrenuti stečaj za svih 77 društava u sastavu Agrokora.

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku