hamburger-icon

Kliker.info

Vlada: Elektroenergetski objekti javni interes Federacije BiH

Vlada: Elektroenergetski objekti javni interes Federacije BiH

28 Septembra
21:33 2006

Riječ je o gradnji jedanaest elektroenergetskih objekata: šest hidroelektrana (Ustikolina, snage 3×22 MW, Vranduk od 21 MW, Rmanj Monastir od 2×35 MW, Vrilo od 42 MW, Glavatičevo od 3×9,5 MW i Bjelimići od 2×50 MW), jednoj pumpnoj hidroelektrani (Bjelimići od 2×300 MW), dvije termoelektrane (Tuzla – blok od 7,370 MW i Kakanj od 230 MW), te dva rudnika i termoelektrane (Bugojno od 2×300 MW i Kongoro od 2×275 MW). Izgradnja energetskih objekata u Ustikolini, Vranduku, Rmanj Monastiru, Tuzli, Kaknju i Bugojnu dodjeljuje se JP Elektroprivreda BiH, a Vrilo i Kongoru će graditi JP Elektroprivreda HZ H-B, saopćeno je nakon sjednice Federalne vlade.
Za strateškog partnera dvije elektroprivrede se, za objekate u Ustikolini, Vranduku, Rmanj Monastiru i Vrilu, proglašen je javnim pozivom odabrani konzorcij APET-grupa iz Austrije.
Ovo partnerstvo se temelji na dva principa: da Federacija BiH ostane u vlasništvu resursa u sadašnjem odnosu i da se u provođenju aktivnosti poštuje cjelokupna zakonska regulativa FBiH i BiH. Ono se zasniva i na uvođenju novih tehnologija, učešću u istražnim radovima, izradi fisbiliti studije i projektovanju, izradi tenderske dokumentacije i odabiru isporučioca opreme i izvođača radova, edukaciji kadrova i uposlenika i finansiranju.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da prati i koordinira sve aktivnosti u istražnim radovima i izradi dokumentacije i da dadne saglasnost na potpisivanje Ugovora o partnerstvu.
Za objekte HE Glavatičevo (kompenzacioni bazen), HE i PHE Bjelimići, Odlukom je utvrđena obaveza o pristupanju dodjele koncesije za izgradnju po osnovu samoinicijativne ponude sarajevske kompanije “Intrade-energija”, u skladu sa članom 28. Zakona o koncesijama.
Zbog složenosti izgradnje termoelektrana i izgradnje i sanacije rudnika, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će, u roku od 90 dana, odabrati optimalan broj strateških partnera koji su ušli u najuži krug kandidata i predložiti Vladi FBiH na usvajanje.

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku