hamburger-icon

Kliker.info

Vjerno služila zajednici : Velika Britanija u šoku nakon ubistva parlamentarke Jo Cox

Vjerno služila zajednici : Velika Britanija u šoku nakon ubistva parlamentarke Jo Cox

17 Juna
16:17 2016

Previously unreleased photo dated 12/05/15 of Labour MP Jo Cox, who has been shot in Birstall near Leeds, an eyewitness said. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Thursday June 16, 2016. See PA story POLICE MP. Photo credit should read: Yui Mok/PA Wire

Suprug britanske parlamentarke Jo Cox pozvao je na borbu protiv mržnje, koja ju je ubila. Bivši humanitarna radnica i majke dvoje djece ubijena je u četvrtak na ulici u njenoj izbornoj jedinici na sjeveru Engleske . Jo Cox je zagovarala pomoć za izbjeglice i zalagala se da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji. Sve glavne stranke su suspendirale kampanje za referendum, a policija istražuje motive ubice i moguće veze s desničarskim organizacijama.

Jo Cox je ubijena na ulici Bristalla, gdje je došla na sastanak u lokalnoj biblioteci. Očevidac navodi da je izbila svađa, nakon čega ju je jedan muškarac upucao tri puta, od čega jednom u glavu. Onda ju je izbo više puta. Napustio je mjesto događaja, dok je ona ostala da krvari na tlu.

Krici panike

“Čuli smo krike. osoblje je istrčalo vani, da vidi što se dogodilo, jer to nisu bili normalni krici.  Bili su to krici panike. Na ulici smo vidjeli ženu koja leži na tlu ispred biblioteke, iza crvenog automobila”, tvrdi očevidac Sam Watson.

Policija je potvrdila da je Jo Cox podlegla ranama.

“Blisko sam sarađivao s Jo od kako je izabrana. Duboko sam šokiran da je ta talentirana mlada žena tako besmisleno napadnuta i ubijena dok je radila u njenoj izbornoj jedinici i služila svojoj zajednici”, tvrdi policijski komesar West Yorkshirea Mark Burns-Williamson.

“Birstall je u šoku. Građani oplakuju svoju sugrađanku. Policija je identificirala osumnjičenog kao 52-godišenjeg Tommyja Maira. Istražitelji ubrzano rade kako bi otkrili zašto je Jo Cox ubijena”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Barnaby Phillips.

Nakon napada, njen suprug je na Twitteru objavio fotografiju Jo Cox, laburističke zvijezde u usponu, bivše humanitarne radnice, koja se strastveno zalagala za pomoć izbjeglicama. Jo Cox je zagovarala ostanak Velike Britanije u EU uoči referenduma naredne sedmice. Ona i njena porodica su bili na rijeci Temzi u Londonu u srijedu kada je došlo do naguravanja s flotilom koja podržava izlazak iz EU-a. Kampanja obje strane je obustavljena i britanski političari svih uvjerenja su izrazili šok i razočaranje.

Prekinuta blistava karijera

“Bila je vrlo posvećena pitanjima vezanim za izbjeglice i nastojala je ukazati na načine pomoći sirijskim izbjeglicama. Bila je vrsna političarka, omiljena među glasačima, ali i kolegama parlamentarcima. Izgubili smo dobru kolegicu, ali najveći gubitak osjeća njena porodica, muž Brendan i dvoje djece, rodbina i prijateljii, kao i njeni glasači. Donijeli smo ispravnu odluku da prekinemo kampanju”, istakao je premijer Velike Britanije David Cameron.

“U društvu sam s njenim kolegama iz Parlamenta, pogotovo onima koji su sa njom izabrani na prošlogodišnjim općim izborima. Bili su kolege i prijatelji i i svi su duboko ožalošćeni”, zaključio je vođa Laburističke stranke Jeremy Corbyn.Porodica i kolege je oplakuju, jedna blistava karijera prekinuta je u punom jeku.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku