hamburger-icon

Kliker.info

Vjekoslav Bevanda : Jasno mi je da su pokuąali da me ubiju, ali, eto, nisu uspjeli

Vjekoslav Bevanda : Jasno mi je da su pokuąali da me ubiju, ali, eto, nisu uspjeli

13 Juna
14:08 2013

I slijepcu je jasno da je posljednjih godinu prava kriza u FBiH. Sa ovim događajima kriza se vješto prebacila na nivo BiH i, začudo, niko više ne pominje Federaciju i njene probleme. Svima je jasno da su ove demonstracije politički instruisane, a doći će se i do toga ko stoji iza njih.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

* GLAS: Kako ocjenjujete posljednja događanja i proteste oko jedinstvenog matičnog broja u Sarajevu?

BEVANDA: Posljednja događanja su još jedan u nizu dokaza da ovako ustavno ustrojena BiH nije stabilna ni samoodrľiva. Meni je ľao da su svi problemi u FBiH ovim jednostavno prebačeni na drľavni nivo. Zbog svega ovoga smo dovedeni u situaciju da se jedino drľavno tijelo koje je funkcionisalo besprijekorno i donosilo odluke, a to je Savjet ministara, sada proziva za nerad. "Mirni demonstranti" pozivaju penzionisane vojnike u FBiH da im se pridruľe, od Sindikata FBiH dobili smo obavještenje da će štrajkovati pred zgradom institucija BiH i sve to jasno pokazuje da se politika duboko uvukla u sve.

* GLAS: Kako će dalje funkcionisati Savjet ministara?

BEVANDA: Da bi Savjet ministara dalje funkcionisao, zatraľio sam od ministra bezbjednosti i bezbjednosnih agencija da dostave izvještaj i analizu ovih događanja, da preduzmu odgovarajuće mjere i daju odgovor kako će dalje osigurati bezbjednost svih čije je radno mjesto u zgradama zajedničkih institucija BiH. Da bi BiH mogla izaći iz talačke krize u koju je upala mora, prije svega, da sve vrati u okvire zakona i Ustava.

* GLAS: To ste traľili u prošli četvrtak. Jeste li dobili odgovor?

BEVANDA: Nisam još. I tokom "talačke krize" u Parlamentu BiH od podne pa nadalje traľio sam od svih bezbjednosnih agencija da u sklopu svojih nadleľnosti preduzimaju mjere. Svi su rekli da nisu nadleľni i na kraju su i policajci odbili asistenciju za bezbjedan izlazak iz zgrade zajedničkih institucija i parlamentarcima i meni i svim zaposlenima.

* GLAS: Demonstranti su nosili i Vašu fotografiju uz natpis "Zašto njega niste uhapsili?". Kako gledate na to?

BEVANDA: To dovoljno govori o tim "mirnim demonstracijama". Doći će se do toga ko stoji iza demonstracija i demonstranata. Definitivno je jasno da ovo nisu spontani skupovi. Razumijem nezadovoljstvo građana stanjem u BiH, ali to nezadovoljstvo treba adresirati na prave adrese. Jasno mi je da su pokušali da me ubiju, ali, eto, nisu uspjeli.

* GLAS: Hoćete li do stvaranja bezbjednosnih uslova zakazivati sjednice u Sarajevu ili na nekom drugom mjestu?

BEVANDA: Prema Poslovniku sjednice Savjeta ministara odrľavaju se u zgradi Parlamenta BiH i nemam namjeru da kršim Poslovnik. Sada ne postoje uslovi za odrľavanje sjednica. Ako je ovo drľava i u njoj postoje oni koji primaju platu za brigu o bezbjednosti, onda oni treba da daju bezbjednosne garancije da se sjednice odrľavaju. Mi smo danas odrľali telefonsku sjednicu Fiskalnog savjeta jer ne smijemo se igrati time da izgubimo ono što imamo od MMF-a.

* GLAS: Kada ćete zakazati sjednicu?

BEVANDA: Neću zakazati sjednicu i dovesti bilo koga u bezbjednosnu opasnost. Savjet ministara nije samo skup deset ljudi nego ga čine i prateće sluľbe. Stvorila se zatrovana atmosfera i postoji rizik u slučaju nastavka rada u zgradi institucija BiH u Sarajevu. Činjenica je da su zakazale policijske i druge agencije za čuvanje reda. Prerizično je dovesti i jednog čovjeka na posao, pa da mu se dogodi ono što se događalo 6. juna, kada su "mirni" građani "cipelarili" zaposlene koji su poslije radnog vremena pokušali da odu kućama.

* GLAS: Da li su protesti, po Vama, bili politički instruisani i ko stoji iza njih?

BEVANDA: Više je nego jasno da se demonstracije nisu desile spontano. Dovoljno i jasno o prirodi protesta govori činjenica da su organizovani u danu kada je počelo izdavanje JMB i kada je dato dovoljno vremena da Parlament normalno donese zakon o JMB. Protesti su sigurno politički motivisani i instruisani. Činjenica da je prošlog četvrtka ukradenim vozilima bio blokiran saobraćaj ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu najbolje govori o demonstrantima.

* GLAS: Hoće li ovi događaji usporiti dalji put BiH ka EU?

BEVANDA: Vrijeme će pokazati da su za zastoj BiH na njenom evropskom putu krivi oni koji podrľavaju ovakav način rada i "talačke krize". Oni treba da se upitaju zašto BiH zaostaje i ne napreduje. Ni ja lično, ni Savjet ministara nismo tome doprinijeli. I slijepcu je jasno da je posljednjih godinu prava kriza u FBiH. Sa ovim događajima kriza se vješto prebacila na nivo BiH i, začudo, niko više ne pominje Federaciju i njene probleme.

* GLAS: SDP je sada zatraľila izmjene Ustava i Izbornog zakona. Kako to tumačite?

BEVANDA: Sjednica Predsjedništva SDP-a poslije koje su zatraľene izmjene Ustava i Izbornog zakona dovoljno govori o namjerama. Zna se da to nije moguće i da se takve izmjene mogu donijeti samo u institucijama sistema. Nekoga tjerati u te institucije dok stranci otkazuju dolaske čak i na bezbjednosnu konferenciju koja je trebalo da bude odrľana, dovoljno govori o BiH i stanju u njoj. Treba ministar bezbjednosti da odgovori javnosti na pitanje zašto je ta konferencija otkazana.

Fiskalni savjet

– Na telefonskoj sjednici Fiskalnog savjeta usaglasili smo i usvojili dopunsko pismo namjere. Sjednica Fiskalnog savjeta je nastavak "normalnog rada" i budući da smo vezani rokovima, s obzirom na to da je sve usaglašeno, jednoglasno je usvojeno pismo namjere. Samim tim je omogućeno da sve to ide na bord direktora i normalno povlačenje novca MMF-a – kazao je Bevanda. Željka Domazet (Glas Srpske)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku