hamburger-icon

Kliker.info

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odlučilo : Sabina Sarajlija nova je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odlučilo : Sabina Sarajlija nova je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo

29 Maja
16:27 2019

Sabina Sarajlija novi je glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo. Za nju je na današnjoj sjednici VSTV-a glasalo 13 članova, jedan član je bio protiv.

Sarajlija je inače bila prvorangirana od članova komisije VSTV-a, koji su je prije mjesec intervjuisali. Osim nje, kandidati na ovu poziciju bili su Sead Kreštalica i Sanin Bogunić.

Tokom izlaganja svog programa Sarajlija je bila fokusirana na unutrašnje faktore kako bi se poboljšao rad VSTV-a. Kazala je da u 17 godina rada u pravosuđu ima dovoljno energije i iskustva da poboljša rad ove institucije.

Kako je kazala, Tužilaštvo KS je u stanju da može ažurno raditi priliv predmeta, ali da postoje problemi u odjelu za privredni kriminal i korupciju.

Ocijenila je da je prvi strateški cilj povećanje efikasnosti rada kako bi se smanjio broj predmeta, ali i istraga.

Navela je takođe da u Tužilaštvu KS postoje tužilački timovi, ali da se mora pratiti ko, šta i kako radi i da se predmeti ažuriraju. Efikasnost se, dodala je, može riješiti i spajanjem nekih predmeta.

Govoreći o kvalitetu rada, poručila je da se mora povećati broj optužnica za kriminal i korupciju, ali i broj finansijskih istraga.

“Imamo već sistem po kojem šefovi odjela pregledaju optužnice s općinskih i kantonalnih sudova i s tom praskom bi se trebalo nastaviti i dalje”, navela je ona.

Sarajlija je istakla da sve tužilačke odluke o neprovođenju istrage moraju biti obrazložene na Kolegiju i da se u svim predmetima visoke korupcije uključi i glavni tužilac.

Predložila je i specijalizaciju tužilaca i praćenje profesionalnog ponašanja tužilaca u Sudu.

Nastojala bi, kako je rekla, omogućiti priliku svim tužiocima da imaju jednaku šansu da se dokažu na predmetima na kojima rade.

“U kriznim situacijama Tužilaštvo KS ne bi trebalo da se zatvara. I moralo bi davati tačne, a ne polovične informacije. Imali bi tada bolje povjerenje javnosti u naš rad”, smatra ona.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku