hamburger-icon

Kliker.info

Visoki predstavnik pozvao BH. parlamentarce na usvajanje preostalih reformskih zakona

Visoki predstavnik pozvao BH. parlamentarce na usvajanje preostalih reformskih zakona

01 Septembra
01:02 2006

Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling pozvao je danas članove Parlamenta Bosne i Hercegovine da do kraja mandata usvoje neke od preostalih reformskih zakona, istovremeno optuživši vladajuće političke stranke za njihovo neusvajanje.
Visoki predstavnik je na konferenciji za novinare u Sarajevu podsjetio da je prije stotinu dana, u obraćanju Parlamentu Bosne i Hercegovine, zastupnike i delegate upozorio na neophodnost usvajanja reformskih zakona do kraja mandata, što bi popravilo životni standard građana Bosne i Hercegovine i omogućilo njen put ka evropskim integracijama. Prema njegovim riječima, radi se o zakonima o visokom obrazovanju, obligacijama, platama, stvaranju centralne bankarske supervizije, te o zakonima o nacionalnom fiskalnom vijeću i lijekovima i medicinskim sredstvima. "Plan jeste bio ambiciozan, ali s obzirom na okolnosti i potrebe Bosne i Hercegovine, plan je bio realan i, prije svega, neophodan", kazao je Schwarz-Schilling.
Za neusvajanje pomenutih zakona visoki predstavnik je optužio vladajuće političke stranke, navodeći da njihovi predstavnici u državnom Parlamentu nemaju adekvatnog opravdanja za slab učinak. "Ako sagledamo sve argumente, sada, kad počinje izborna kampanja, vidimo da se stalno igraju s pitanjem etničke pripadnosti. Ali, ko, zaista, razmišlja o životima građana, o svakodnevnoj borbi za opstanak, za ekonomsko preživljavanje, za zapošljavanje i penzije. To bi trebale biti osnovne teme rasprava uoči izbornog perioda", naglasio je Schwarz-Schilling.
On je jučer uputio pismo predsjedavajućim oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, u kojem ih je pozvao da u septembru sazovu vanredne sjednice i usvoje neke od pomentih zakona. Tim povodom, sljedeće sedmice u Uredu visokog predstavnika bit će održan sastanak na kojem će bh. parlamentarcima biti ukazano na priliku da poprave učinak i usvoje "barem jedan ili dva zakona". "Svako odgađanje značilo bi još mnogo mjeseci dok se nakon izbora formiraju novi parlamenti i vlade. To bi značilo da će nova grupa parlamentaraca morati razmatrati svaki od ovih zakona", upozorio je visoki predstavnik.
Političke lidere je pozvao na odgovornost, i u riječima i u djelima. "Čak i u periodu uoči izbora oni moraju napraviti adekvatnu ravnotežu između jednokratnih apela biračima, kako bi dobili njihove glasove, i dugoročnih interesa zemlje. Parlamentarci Bosne i Hercegovine sada moraju ispuniti svoj zadatak i pokazati da su pravi lideri i da imaju mogućnost da Bosnu i Hercegovinu uvedu iz faze realizacije mira u evroatlantske integracije", kazao je Schwarz-Schilling.
Govoreći o prijenosu odgovornosti sa međunarodne zajednice na lokalnu vlast, koja će biti izabrana na predstojećim izborima, visoki predstavnik je naglasio da će Vijeće za provedbu mira u februaru naparaviti analizu ukupnog stanja u Bosni i Hercegovini i razmotriti još jednom odluku o najavljenom zatvaranju Ureda visokog predstavnika krajem juna 2007. godine. "Moram priznati da danas nisam manje zabrinut u vezi s tom odlukom. Prema tome, morat ćemo vidjeti kakva će situacija biti u februaru i kakva će biti prosudba birača na narednim izborima. Morat ćemo vidjeti kako će se formirati nova vlast i kako će se odvijati proces reformi, posebno kakav će biti novi početak pregovora o ustavnoj reformi i reformi policije, kao i sa ostalim zakonima", kazao je Schwarz-Schilling.
Naglasio je kako se međunarodna zajednica u tom pogledu ne nalazi u laganoj poziciji te da će, svjesna odgovornosti, "ići prema zatvaranju Ureda visokog predstavnika, kojem je alternativa odlaganje cijele situacije sa tranzicijom, što bi značilo da Bosna i Hercegovina sve više dolazi na sami kraj voza koji se uputio ka evropskim integracijama".

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku