hamburger-icon

Kliker.info

Visoki predstavnik o izboru Suda BiH : “Uz kriterij profesionalnosti mora se poštovati i princip etničke ravnopravnosti”

Visoki predstavnik o izboru Suda BiH : “Uz kriterij profesionalnosti mora se poštovati i princip etničke ravnopravnosti”

13 Decembra
21:20 2016

– Zastupljenost naroda BiH i dalje je od ključnog značaja u jednom multietničkom društvu i u jednoj zemlji koja je zasnovana na kolektivnoj jednakosti i suživotu konstitutivnih naroda i ostalih – izjavio je za Fenu visoki predstavnik Valentin Inzko, odgovarajući na upit o izričitom zahtjevu SDA da jedna od četri ključne prvosudne funkcije u BiH pripadne Bošnjacima..

Visoki predstavnik je kazao kako vjeruje da je upravo to razlog zbog kojeg je ustavno načelo zastupljenosti našlo svoje mjesto za izražavanje u Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.

-Potrebno je da postoji percepcija kako su u državnim institucijama zastupljeni svi narodi u Bosni i Hercegovini. Ovaj kriterij od posebnog je značaja prilikom imenovanja dužnosnika koji predvodi i zastupa neku instituciju. Vijeće promovira ovo načelo u pravosudnim institucijama širom zemlje, isto toliko koliko i u vlastitim redovima – kazao je Inzko za Fenu, čime je de facto podržao zahtjev SDA.

Visoki predstavnik naglašava kako bh. pravosuđe iziskuje imenovanje najbolje kvalificiranih kandidata, koji raspolažu potrebnim stručnim sposobnostima, a sukladno ustavnim načelima i zakonu.

(Kliker.info-fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku