hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Kad će pravda u Bosnu

Vildana Selimbegović : Kad će pravda u Bosnu

05 Maja
21:51 2014

Vildana1Valja priznati: s neskrivenom sam radošću dočekala vijest da je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH raspisalo konkurs tražeći nasljednika/cu Nives Kanevčev, glavne tužiteljice u Kantonu Sarajevo. Ne poznajem tužiteljicu, po dobru naročito, a mada nisam sklona vjerovati glasinama, ispostavilo se da su svi oni koji su na početku njezina mandata tvrdili kako je njezina misija da što više omekša oštricu zakona, da zapravo ispegla slučajeve velikih korupcijskih riba, koje su nekako u to vrijeme iz Tužiteljstva BiH proslijeđeni Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu, sve zbog nenadležnosti, odnosno nepostojanja dokaza da je riječ o organiziranom kriminalu, bili u pravu.

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Tužiteljica Kanevčev je postala rekorderka po trajanju “predistražnih radnji” (kojih ni u zakonu nema), držanju predmeta u ladicama do one granice kiseljenja kada se bez veće pompe mogu i odbaciti. Upravo zbog ladica, protiv tužiteljice Kanevčev je povedena i interna istraga u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o kojoj je Oslobođenje pisalo, no VSTV nikada nije obznanio rezultate istrage. Da vrana vrani oči ne vadi, stara je ovdašnja istina, pa je zapravo jedina nada vijest – istina nepotvrđena – da je gospođa Kanevčev pikirala višu instancu, da ne kažem federalni nivo, zbog koje se ne kani kandidirati za još jedan mandat.

Kako to zapravo radi tužiteljica Kanevčev – neki meni dragi ljudi, rezignirani zbog očaja i bijede u ovoj našoj napaćenoj zemlji imaju običaj reći “što je najgore: sve po slovu zakona, jer nigdje nema nikakvih rokova; po slovu zakona nas sve prave budalama jer se korupcija raširila do te mjere da je postala legalna” – nije zgoreg podsjetiti ako ni zbog čega drugog ono zbog VSTV-a. Prijavu protiv tužiteljice Kanvečev uputio je u proljeće prošle godine komesar policije Kantona Sarajevo Vahid Ćosić. Kao posljednji svjedok u istrazi protiv Muhameda Budimlića, nekadašnjeg ministra policije Kantona Sarajevo, komesar Ćosić dao je iskaz tužiocu Ćazimu Hasanspahiću 7. marta. Optužnica, koja se bavila sa 90.000 KM budžetskog novca kojim je (ne)zakonito upravljao Budimlić i koja je tretirala i način zapošljavanja u MUP-u KS-a mimo Pravilnika, po Ćosićevim informacijama koje je javno obznanio, bila je spremna, no zaglavila je u ladici tužiteljice Kanevčev. Upravo zbog toga komesar Ćosić se i obratio VSTV-u. Iz Ureda disciplinskog tužitelja tada je potvrđeno da je predmet primljen, VSTV nije želio govoriti o istrazi jer su “povrede dužnosti sudija i tužitelja povjerljive informacije do okončanja istrage”, a gospođa Kanevčev se pobrinula da optužnica pred Kantonalnim sudom Sarajevo bude vraćena na doradu. Kako tad, tako i dan-danas: zli jezici i tada su tvrdili da je partijska sprega u pravosuđu BiH najjači adut, otkrivajući SDP-ove linije po kojima je gospođa Kanevčev rješavala ne samo svoju potporu nego i porodična zapošljavanja.

Da i druge partije imaju svoje linije, a i da su tužitelji promjenjive partijske naravi, kao dobar primjer može poslužiti mostarski gdje je HDZ neprikosnoven, ali i već više puta pominjani slučaj državnog tužitelja Olega Čavke, protiv koga su u istom Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu vođene predistražne radnje zbog optužbi za uzimanje mita u iznosu od 30.000 eura, a sve zbog smanjenja kazne jednom od notornih kriminalaca i učestalih svjedoka-pokajnika. Predistražne radnje su trajale i trajale da bi – nekako krajem prošle godine – advokat Fahrija Karkin novinarima obznanio da je i sam dao iskaz protiv Olega Čavke te da je 26. novembra donesena naredba o provođenju istrage. Naravno, to se krilo iza već papagajske rečenice “u ovoj fazi rada po predmetu nema informacija za javnost”, iza koje obično stoji portparol Tužiteljstva KS-a, koji je jedini ovlašten za davanje informacija u ovom tužilaštvu. U međuvremenu je procurilo i da je tužitelj koji je naredio istragu bio pod neskrivenim pritiskom glavne tužiteljice Kanevčev.

I informacije iz ovog Kantonalnog tužiteljstva posebna su priča: iako je upravo sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo internet-stranicu napravilo 2004. i bilo među prvim pravosudnim institucijama koje su s medijima, na obostrano zadovoljstvo, počele komunicirati internetom, sve je stalo dolaskom tužiteljice Kanevčev na čelo Tužiteljstva. Novinari su zabilježili da je ravno godinu umjesto bilo kakve optužnice na stranici stajala slika glavne tužiteljice, a optužnice – iako javni dokument – i nakon te godine postale su šture informacije. Slika je, naravno, ostala, a sva komunikacija prenesena je na portparola koji, nesretnik, vrti nekoliko uobičajenih fraza o istragama koje su u toku.

Sjeća li se, uostalom, iko ijednog značajnijeg postupka pokrenutog pod okriljem sarajevskog Tužiteljstva? Ako bi se korupcija mjerila po učincima sarajevskih tužitelja, ova bi zemlja morala biti na svim listama na posljednjem mjestu po korupciji i kriminalu. I nažalost, Nives Kanevčev nije usamljeni primjer: sjetimo se samo slučaja Budimir i tog istog tužitelja Čavke koji je – zarad partijskih a nesumnjivo i vlastitih probitačnih ambicija – kao državni tužitelj napravio čitav skandal u Predsjedništvu BiH, sve hapseći predsjednika Federacije uz pomoć dugih cijevi i uz svu borbenu moć jedinice SIPA. Dok je on trošio svoje minute slave (slučaj je pao pred Ustavnim sudom BiH zbog dokaza rekla-kazala), njegova je koleginica Diana Kajmaković, u prisustvu kamera, podmetala dokaze u zgradi Vlade Federacije u Mostaru. I dok se protiv Čavke makar vodi istraga, istina ne zbog štete nanesene ugledu ove zemlje, za tužiteljicu Kajmaković se nije zainteresirao čak ni VSTV. Nije imao ko da podnese prijavu.

No, nije isključeno da ona ponovo bljesne i to na liniji unapređenja: već se pominje kao ozbiljan kandidat za čelnu funkciju agencije koju je Vlada FBiH osmislila u svom setu antikoruptivnih zakona. Čavka već odavno – još od vremena Milorada Barašina, kojeg je kao glavnog tužitelja hakirao i zbog čega ga je VSTV kaznio umanjenjem plaće na šest mjeseci – ne krije ambicije da napreduje, pa niko ne bi trebao biti iznenađen ako i uprkos istrazi ne istakne vlastitu kandidaturu za zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića. A i gospođa Kanevčev se začešljala da nastupi u Federalnom tužiteljstvu. Sa ovakvim kadrovima borba protiv kriminala i korupcije je unaprijed izgubljena. No, kao zakleti optimista, ja i dalje vjerujem u VSTV. I u rokove i u nova lica koja će umjesto Nives Kanevčev makar preuzeti odgovornost za ono što (ne) rade.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku