hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Bajka o Bakiru i Miloradu

Vildana Selimbegović : Bajka o Bakiru i Miloradu

26 Juna
03:09 2018

Odlazeći britanski ambasador iz Bosne i Hercegovine Edward Ferguson nedavno je duhovito poentirao: “Svojoj djeci ne moram izmišljati priče za laku noć. Umjesto toga, samo im pročitam bajke sa RTRS-a!” Ovo je zapravo bila njegova reakcija na Twitteru nakon što je RTRS slavodobitno objavio kako “u BiH dolaze britanski vojnici zamaskirani kako bi prisluškivali”.

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

RTRS je u međuvremenu od famoznih britanskih obavještajaca napravio čitav serijal: izbori više nisu izbori, dakle provjera vlasti i glasanje pa ko pobijedi formira vlast, već su izbori “rušenje Republike Srpske”. Ko sve ruši RS? Strani plaćenici, brojni uposlenici “pojedinih ambasada koje su direktno umiješane u plan promjene vlasti”, svi funkcioneri i simpatizeri Saveza za promjene (Aleksandra Pandurević, državna poslanica SDS-a, tu dođe kao regionalna inačica Jamesa Bonda lično), a glavni oslonac svih rušitelja i mrzitelja RS-a je BN televizija.

RTRS se hvali dokumentima “stranih bezbjednosnih službi” koji to tobože potvrđuju, pa onda pravi čitav spisak spavača koji rove i rade na strani BNTV-a – Omladinski kulturni centar “Zašto ne”, Omladinski pokret “Revolt”, “Oštra nula” i “Geto”, svi iz Banjaluke, organizacija “Restart” (nevladine organizacije), a RTRS “zna” i ko ih finansira – omrznuti NED i USAID. Da ne bude zabune, ovim se teorija zavjere iz Velike Britanije širi preko Atlantika sve do SAD-a, uz nezaobilazno “djelovanje Soroševih organizacija”, a ima tu i Kosova i Makedonije i Ukrajine. Krunski dokaz RTRS-a je “saznanje da ista saznanja ima i Osman Mehmedagić Osmica, te njegov uži dio tima, svi iz SDA”.

Što će reći da je poruka Srbima više no jasna: cijeli se svijet urotio (za svaki slučaj, sa SDA) protiv Milorada Dodika simbola RS-a, da ne kažem RTRS-a. S ciljem odbrane i zaštite RS-a tj. Dodika, RTRS svaki dan doprema nove obavještajce i svaki dan sve više juriša na BNTV. Vlado Trišić, direktor i vlasnik BNTV-a, Suzana Rađen Todorić, glavna urednica, kao i kompletna ekipa BNTV-a godinama zapravo trpe teror vlasti u RS-u. Kidišu na njih Miletovi specijalci raznih kalibara: javnim napadima, ekonomskim pritiscima, brojnim podvalama i evo i međunarodnim zavjerama.

No, oni nisu jedina meta. Slobodan Vasković, bloger, svako malo i bukvalno spašava živu glavu bježeći iz BiH – iz oba njena entiteta – jer se zaboga drznuo da razgoliti policiju RS-a, sve one silne i presilne lukače, čija savjest nije nimalo profesionalna, a kamoli čista u slučaju smrti Davida Dragičevića. Prije je Vasković bježao jer je razotkrivao pljačke, a ustvari i Vasković i BNTV krivi su samo i jedino zato što umjesto da pričaju o ljepoti Miloradove vlasti hoće da se bave svojim poslom, da budu novinari i izvještavaju i o onoj drugoj strani medalje.

U boljem dijelu BiH, kako SDA-ovi medijski puleni zovu Federaciju, nema potrebe za međunarodnom zavjerom: Bakiru Izetbegoviću su dovoljni Milorad Dodik i Dragan Čović da ima od koga braniti i Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake. I svi koji vjeruju kako lider SDA sa zavišću gleda u Dodikove obračune s nepoćudnim medijima i novinarima potpuno su u krivu. Njegova partija je davno otkrila savršene recepte za eliminaciju medija, a ono što nisu na vrijeme savladali primijenili su iz SDP-ove vladajuće epizode. Što bi rekao Senad Hadžifejzović: nije važno ko je na vlasti, ako nisi s njima – neprijatelj si.

A na neprijatelje se ide svim raspoloživim partijskim resursima – ekonomskim pritiscima, poreskim inspektorima i obavezno podvalama. Hadžifejzović je nedavno, u svom Centralnom dnevniku, javno obznanio kako to izgleda u praksi. Povod mu je bio promotivni spot koji je SDA napravila za predsjedničkog kandidata Šefika Džaferovića, brutalno kradući dijelove TV arhiva više stanica. Face TV i TV1 su odmah reagirali zbog krađe, a sam Hadžifejzović koji je, kao istinska domaća TV zvijezda, ipak valjda i najpoželjniji promotor SDA vrijednosti, javno je odbio da se bavi SDA-ovim PR-om i potom pobrojao pritiske, ucjene i objede s kojima se suočava njegova kuća.

Ukratko: naredbama agencijama da se ne reklamiraju, raskidanjem već potpisanih reklamnih ugovora, ucjenama firmi da će trpjeti posljedice u poslu ukoliko rade s Face TV, raznim blokadama, lažnim dojavama o bombama, Hadžifejzović je izračunao da ih je u proteklih šest godina vlast oštetila za šest miliona KM. Uz “selam iz SDA” vlasnik Bosmala ovoj kući redovito i gotovo svakodnevno barem koji minut isključi struju!

Mediji naprosto rijetko govore o svojim problemima (zato i neću pisati o Oslobođenju), no živa je istina da identične torture trpe svi koji nisu položili oružje i pristali na poželjne matrice pjevajućih bajki o uspješnicama reformske agende, desetinama hiljada novouposlenih i sličnim pričicama za laku noć, Federacijo. Uz poplavu neidentificiranih portala, uz brojne podvale o tajnim (političkim) dogovorima svi smo manje-više izloženi torturama i pritiscima, a vlast nas još i gura da se međusobno tučemo. I svi šutimo i trpimo.

Šta uostalom može napisati Avaz o poreskim inspektorima koji se kao na traci smjenjuju u ovoj firmi još od časa kada je Sud BiH oslobodio Fahrudina Radončića, kada već cijeli grad bruji o tome da će se inspekcije smjenjivati sve dok nešto ne nađu?! Ko će povjerovati lideru SBB-a da je pritisak na Avaz ustvari ofanziva protiv njegove (moguće) kandidature kada su SDA-ovi dežurni policajci već iskoristili svoje FB stranice za blago rečeno rasističke ispade i to garnirane aluzijama na transkripte njegovih privatnih razgovora nekorištenih u Sudu BiH tokom procesa u kome je oslobođen?

Najpametnije je odustati, citirao je Hadžifejzović gošću CD-a, baveći se pričom o medijima. I podsjetio: većina je već odustala. O tome svjedoče kako oni koji su napustili Bosnu i Hercegovinu, tako i ankete koje kazuju da 70 posto (pre)ostalih ima želju da ode. Ali i mediji koji su u međuvremenu mijenjali dresove, a neki i debelo naplaćivali samo da bi odustajali.

No, slažem se s njim – ma kako to patetično zvučalo, zemlja je u pitanju i u pitanju je budućnost naše djece. Recept za o(p)stanak je istrajati, stegnuti zube, staviti ako treba i život pod hipoteku i nastaviti dalje tješeći se čuvenim bosanskim inatom. Jer oni koji su zemlju dali za kredit neće odustati. I dalje će se jednako boriti jedan protiv drugog, a zajedno protiv medija i svih koji misle da oni nisu bogom dati da vječno vladaju. Zar tako uostalom i ne završavaju sve bajke?

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku