hamburger-icon

Kliker.info

Vikendi i odmori : Koga je ucijenio terorista Maktouf

Vikendi i odmori : Koga je ucijenio terorista Maktouf

04 Avgusta
05:41 2009

Osobe kao Abduladhim Maktouf, koji je osuđen za ratne zločine, imali su boravak od 90 dana u SPA centru na Vlašiću bez policijske supervizije. Ovo je kazao Rafi Gregorijan, vršilac dužnosti visokog predstavnika, ukazujući na apsurdne primjere.

Vikendi i odmori                             Kriminalac Karaj Kamel bin Ali, poznatiji kao Abu Hamza, pobjegao je iz zeničkog zatvora 27. jula i još je na slobodi. On je 3. jula pušten iz zeničkog zatvora na 16-dnevni godišnji odmor i nije se vratio. U Tunisu, odakle je, osuđen je na 12-godišnju robiju. Primjeri Maktoufa i Abu Hamze najbolje objašnjavaju situaciju u BiH, posebno kada su u pitanju osobe osuđene za terorizam i teški kriminal. A ova dvojica su i teroristi i kriminalci koji su uz pomoć svojih političkih i drugih veza došli i do bh. državljanstva. Trenutno je potpuna nepoznanica da li im je oduzeto zbog potpuno kontradiktornih informacija. U njihovim zatvorskim dosjeima ne stoji da im je bh. državljanstvo oduzeto niti da su proglašeni za opasnost po interese države BiH? I jednom i drugom u zeničkom zatvoru nije bio kao u – zatvoru. Imali su raznorazne privilegije, upućeni kažu da su koristili i mobitele, puštani su na slobodu tokom vikenda, imali su godišnje odmore…

Finansiranje terorista                                                                       Primjerice, Maktouf, koji je smatra jednim od važnijih ljudi Al Kaide,  redovno je vikende provodio na slobodi. On je nedavno pušten iz zatvora i još uvijek nije jasno da li je deportovan iz BiH. S jednim zagrebačkim novinarom dva puta se ovaj pripadnik odreda „El Mudžahid"  od sredine aprila do kraja maja ove godine sastao u jednoj kafani kod Travnika, tokom vikenda koje je provodio na slobodi. Kazao mu je da će ispričati sve što zna o Al Kaidi na Balkanu, da bi odjednom od toga odustao. Objasnio je da su mu neki političari iz Sarajeva poručili da će mu obezbijediti prijavu privremenog boravka u BiH i državljanstvo BiH u zamjenu za šutnju. – Danas se isto kao i za vrijeme rata teroristima u Bih isplaćuju mjesečne naknade i plaćaju se njihovi troškovi i to iz tajne blagajne – otkrio je Maktouf u tim razgovorima i dodao da se mjesečno isplati oko 1,7 miliona dolara. – Ta kasa se puni novcem stečenim uglavnom kriminalom i kasnije se na razne načine pere. Poseban prihod predstavljaju sredstva koja se prikupljaju od od organizovanih kriminalnih grupa, od krijumčarenja i preprodaje droge – kazao je Maktouf koji je u sve to itekako upućen s obzirom da se pranje para obavljalo i preko mreže njegovih preduzeća u BiH i inozemstvu. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku