hamburger-icon

Kliker.info

Vijeće za provedbu mira: Okanite se retorike o podjeli Bosne i Hercegovine

Vijeće za provedbu mira: Okanite se retorike o podjeli Bosne i Hercegovine

22 Maja
22:03 2014

valentinVisoki predstavnik u BiH Valentin Incko i njegov prvi zamjenik Tamir Waser saopštili su zaključke sa dvodnevnog sastanka UO Vijeća za implementaciju mira. Fokus je bio na stanju u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama, ali i na političkim implikacijama koje iz toga mogu proizaći. Razmatrano je pitanje Mostara i izbora u tom gradu, za koje je rečeno da se moraju održati u oktobru.Incko je kazao kako će EU stati iza građana BiH koji su pokazali da ima nade za proaktivne snage koje će zahtijevati temeljite promjene u političkom sistemu u zemlji:

„Solidarnost i praktična saradnja građana u cijeloj zemlji u ovo vrijeme istakli su koliko je potrebno da se i politički lideri i institucije zajedno zalažu i zajedno rade za bolju budućnost običnih građana ove zemlje. Ovo će zahtijevati temeljitu promjenu u pristupu političkih stranaka i kandidata koji se nadaju pobijediti na okotobarskim izborima. Ovo je pozitivan i dugo očekivan razvoj situacije koji treba podržati. Događaji iz proteklih nekoliko dana će imati direktan utjecaj na to kako će se stvari odvijati dugoročno u širem političkom spektru. Građani BiH su stekli divljenje ljudi u cijeloj Evropi i šire zbog načina na koji su spontano organizirali humanitarnu pomoć za ljude ugrožene poplavom. Njihov odgovor je u skladu i u nekim slučajevima je vrlo direktno u vezi sa novim građanskim aktivizmom. To će imati i političke posljedice, ja mislim“, ocijenio je Inzko.

Ambasadori zemalja članica PIK- a pozvali su bh. političare da što prije ispune kriterije 5+2 jer bi to značilo dobitnu kombinaciju za sve. Pokretanje Sporazuma za rast jedan je od ciljeva EU za BiH koji predviđa nova radna mjesta, ali i obnovu kampanje za borbu protiv korupcije.Zato bh. vlasti moraju ispuniti određene preduvjete i okaniti se jeftine retorike o narušavanju teritorijalnog integriteta, naveo je Incko:

„Članovi UO Vijeća za provedbu mira pozvali su sve da djeluju odmah i da sarađuju u usvajanju i provedbi praktičnih mjera prije isteka poslaničkih i ministarskih mandata i da osiguraju da se predizborna kampanja usredsredi na prijedloge za utvrđivanje konkretnih mjera za dobrobit građana. U tom kontekstu osnovna poruka s ovog sastanka je da međunarodna zajednica još jednom potvrđuje svoju nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i suvreneitet BiH, a to se pominje čak dva puta u kominikeu. U 2014. godini niko ne bi trebao da dovodi u pitanje pravo BiH da postoji, iako je to nešto sa čime se i dalje susrećemo.“

U svjetlu političkih neuspjeha, prvi zamjenik visokog predstavnika Tamir Waser fokusirao se na pitanje Mostara koji je, kako kaže, posato ružan primjer neuspjeha stranaka da izađu iz mat pozicije koja traje godinama:
„Obavijestio sam PIK da, uprkos uzastopnim obećanjima lidera, nisam vidio nikakve dokaze o bilo kakvom ozbiljnom pokušaju SDA i HDZ-a BiH da riješe ovo pitanje. Umjesto toga smo vidjeli jedino pokušaj HDZ-a da uradi upravo ono što tvrdi da ne želi da drugi urade njima, a to je da ostave jednu grupu izvan ovog procesa. Šest stranaka u Mostaru je prije godinu dana pokazalo hrabrost radeći na izradi okvirnog dokumenta koji je osigurao dobru osnovu za dalje aktivnosti, ali druge dvije stranke su jednostavno rekle ne. UO je još jednom rekao da se lokalni izbori moraju održati u Mostaru najkasnije u oktobru, a da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna i multietnička jedinica lokalne samouprave s određenim nivoom lokalnih ovlasti na nižem nivou od nivoa grada, što je aranžman koji su u principu prihvatile sve najveće političke stranke na početku aktivnosti na pronalaženju rješenja tokom 2012. godine“, naveo je Waser.

Visoki predstavnik naglasio je i kako predstavnik Rusije u PIK-u nije u cijelosti podržao sav sadržaj izvještaja koji je prezentirao Vijeću sigurnosti UN-a. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku