hamburger-icon

Kliker.info

Vijeće UN-a kontra Bijele kuće : Totalno različiti pogledi na siromašne Amerikance i novu eru rasta i prosperiteta ?

Vijeće UN-a kontra Bijele kuće : Totalno različiti pogledi na siromašne Amerikance i novu eru rasta i prosperiteta ?

04 Augusta
16:05 2018

Izvještaj UN-a pokazao je kako 40 miliona Amerikanaca živi u uvjetima siromaštva a pet miliona njih u uvjetima sličnima zemljama Trećeg svijeta.

Šokantan izvještaj nije zabrinuo već ‘nasmijao’ Trumpa i njegovu administraciju. Izdali su svoj odgovor pa u priopćenju napisali kako je izvještaj UN-a “netačan i neodgovoran”. Predstavili su zato svoje podatke o siromaštvu građana SAD-a.

No ekonomski analitičari koji su detaljno pregledati njihovo izvještaj sumnjaju u tačnost u njemu napisanih podataka. Dio njihove prepiske sa administracijom, s komentari napisanima na marginama teksta, uključeni su emailove koje je vidio Foreign Policy. Komentari analitičara potpuno su ignorirani. Kao rezultat toga u izjavu administracije iz jula uključen je i niz neprovjerenih podataka koji su prikazali američku ekonomiju pozitivnijom nego što ona to jeste.

Pored rečenice u kojoj stoji: “SAD ulazi u novu eru ekonomskog rasta i prosperiteta”, jedan je ekonomski savjetnik napisao kako je ekonomski rast potaknut i prije dolaska Trumpa i naglasio kako ta putanja možda neće potrajati.

“Već traje 8 ili 9 godina…i počela je za vrijeme Obame, naslijedili smo je i raširili. Ali najvjerovatnije će završiti za godinu ili dvije”, napisao je.

Iako posljednja verzija izvještaja Trumpove administracije u većoj mjeri nije uvažila njihove komentare, u nekim slučajevima komentari analitičara doveli su do promjena u tekstu.

“Plaće se nisu baš podigle, osim u slučaju supervizora”, bio je to komentar na dio teksta u izvještaju o rastu plaća. Ta rečenica izbrisana je iz finalne verzije izvještaja uz komentar: “Okidač je to za ostalo pa je bolje izostaviti taj dio”.

Ured visokog predstavnika UN-a za ljudska prava oštro osuđuje ekonomsku politiku Trumpove administracije, pa su u jednom dijelu izvještaja naglasili kako su smanjenje poreza i smanjenja u socijalnoj potrošnji samo potaknule nejednakost u zemlji. Ovaj ih ured oštro kritizira već godinama, prvenstveno zbog hroničnog odnosa sa Izraelom. Izvještaj o siromaštvu nacije čini se, samo je još više podigao tenzije.

I dok su službenici pripremali radnu verziju odgovora na izvještaj, Mari Stull, savjetnica u Trumpovoj administraciji, zatražila je da uvid u njega dobiju i predstave i ekonomski savjetnici. Što su oni i učinili unatoč kratkom roku koje su dobili za komentiranje izvještaja. U jednom dijelu u njemu piše kako “se ljudima koji prolaze kroz stambenu krizu u društvu pristupa pošteno i jednako. Povezani su sa mogućim zbrinjavanjem i imaju asistenciju utemeljenu na njihovim potrebama i mogućnostima”.

Na margini je ekonomski savjetnik napisao: “Golema, masovna lista čekanja za vaučere, nisam siguran da nam je ovo jača strana”, što se čini kao referencija na program američke vlade kako bi pomogao obiteljima s manjim primanjima da riješe svoje stambeno pitanje.

U radnoj verziji je pisalo kako je 18 milijardi dolara poslano u Puerto Rico nakon razornih potresa u 2017. godini. U odgovoru je savjetnik napisao: “Mislim kako je riječ o sitnišu u usporedbi s onim što imamo, pa bi možda trebali razmisliti o tome”.

No zamjenica sekretara za medije Bijele kuće Lindsay Walters rekla je kako je vijeće “u potpunom suglasju s ekonomskom procjenom američkog pobijanja UN-og izvješća o siromaštvu”. Čini se kako je tako State Department ignorirao statistiku američkog Census Bureaua, vladine agencije koja se bavi prikupljanjem podataka o životu stanovnika, poslovanju i ekonomiji. Umjesto toga oslonio se na istraživanje s početka ove godine kojeg je provela konzervativna fondacija Heritage, koja tvrdi kako samo 250.000 ljudi živi u ekstremnom siromaštvu.

Najmanje jedan od ekonomista u Census Bureau sumnja u te prikazane podatke.

“Ko je vaš izvor koji potvrđuje izjavu kako su materijalni problemi pali za oko 77 posto od 1980. godine?”, napisala je Trudi Renwick u emailu. Po ostalim dokumentima nije jasno da li je dobila odgovor. No verzija je pomalo modificirana pa tako u finalnoj verziji administracije stoji kako je siromaštvo opalo za 77 posto od 1980. godine a ti podaci su utemeljeni na “nekim mjerama potrošnje”.

Izvještaj citira ono kojeg je napravio Heritage Foundation u kojem stoji da većina obitelji koja žive u velikom siromaštvu “imaju klima uređaje, mobitel, računar i DVD ili neki sličan uređaj. Nekoliko njih izbačeni su iz svojih domova ili su im isključene struja ili voda zbog neplaćanja računa. Glad je rijetka”.

U američkom izvještaju koje pokušava pobiti izvještaj UN-a također stoji kako je nezaposlenost na najnižem nivou u 50 godina. No po podacima sekretara ministarstva rada Alexandera Acoste i statističkih podataka Bureaua of Labor, nezaposlenost je na najnižem nivou u samo 18 godina.

U novom emailu Mari Stull izvještaj UN-a nazvala je “propagandom”. Ismijala je rečenice da SAD imaju najveću razinu dječijeg siromaštva među zemljama s najvećim prihodima.

“Po mom ličnom iskustvu moji su sinovi siromašni i žive od pomoći njihove majke, pa pretpostavljam kako su oni doprinijeli toj krizi ‘siromaštva mladih’ u SAD-u”, napisala je.

Mnogi su bili šokirani tim njezinim komentarom.

Također sugerirala je u jednom emailu kako je upravo taj izvještaj potaknuo odluku Trumpove administracije da se povuče iz Vijeća za ljudska prava UN-a u junu. Tada su Trumpovi službenici rekli kako njihovo povlačenje ima veze s njihovom sklonošću Izraelu.

Stull je prije nego što je postala voditeljica State Department’s Bureau of International Organization Affairs bila blogerica koja je pisala o hrani i piću. U junu je FP pisao kako je Stull potiho provjeravala stranice na društvenim mrežama diplomata i američkih zaposlenika međunarodnih institucija kako bi provjerila njihovu odanost Trumpovoj administraciji.

Pronalaske FP okarakterizirala je “činjenično netačnim” i seksističkim.

Bivši ambasador SAD-a u UN-om Vijeću za ljudska prava Keith Harper objasnio je kako nije neuobičajeno da se SAD ne slaže sa izvještajem Vijeća UN-a, no da bi se na njih trebalo odgovoriti “trezveno i bez strasti”.

“Trebali bi reći da podržavamo rad, cijenimo analizu, izvještaj, te predstavljamo nekoliko stvari u kojima se ne slažemo u potpunosti…što ovdje nije bio slučaj. Ovakav ton očekivali bi prije od zemalja poput Kine ili Sjeverne Koreje, Egipta ili Bahraina”, naglasio je.

(Kliker.info-Express)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku