hamburger-icon

Kliker.info

Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo ruski prijedlog rezolucije o prekidu vatre u Ukrajini !

Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo ruski prijedlog rezolucije o prekidu vatre u Ukrajini !

18 Februara
07:58 2015

Ukrajinatenk123Vijeće  sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo ruski prijedlog rezolucije o prekidu vatre na istoku Ukrajine, te pozvalo sve strane u istočnoj Ukrajini da počnu provoditi sporazum koji je postignut prošlog tjedna u Minsku. Svih 15 članica Vijeća je usvojilo rezoluciju, no američka veleposlanica u UN-u Samantha Power je ruski potez opisala kao ‘ironičan’ s obzirom da pobunjenike u istočnoj Ukrajini pomaže Rusija.

“Ideja da Rusija, koja proizvodi i zbog koje eskalira nasilje u Ukrajini, podnosi rezoluciju i poziva na prestanak sukoba je u najmanju ruku ironična,” istaknula je Power. Vijeće sigurnosti UN-a je također izrazilo puno ‘poštovanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine’ i izrazilo ‘zabrinutost tragičnim događajima nasilja u istočnim regijama Ukrajine’.

Haniff tražio da se u tekstu spomene i zrakoplov Malaysia Airlinesa

Ne očekuje se da će rezolucija UN-a imati značajniji utjecaj na sporazum o prekidu vatre koji je postignut u nedjelju u Minsku. Sporazum koji je postignut nakon maratonskih pregovora između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske predviđa da Kijev i pobunjenici u roku od dva dana nakon što primirje stupi na snagu počnu povlačiti teško naoružanje s bojišnice.

Primirje previđa i stvaranje neutralne tampon-zone. Nažalost, usprkos proglašenom primirju u Ukrajini se i dalje vode borbe, a ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za kršenje primirja.
Stalni predstavnik Malezije u Vijeću sigurnosti Hussein Haniff tražio je da se u tekstu spomene i putnički zrakoplov Malaysia Airlines koji je srušen iznad istoka Ukrajine sredinom jula prošle godine. Zbog toga je Vijeće još jednom potvrdilo i rezoluciju koja je usvojena u julu prošle godine i kojom se traži siguran i neometan pristup mjestu gdje je oboren zrakoplov u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku