hamburger-icon

Kliker.info

Vesna Pusić u Hrvatskom saboru : Dvije trećine Hrvata u BiH nije htjelo glasati za Čovića

Vesna Pusić u Hrvatskom saboru : Dvije trećine Hrvata u BiH nije htjelo glasati za Čovića

15 Novembra
06:57 2018

Vesna Pusić, zastupnica Glasa, rekla je u srijedu u Hrvatskom saboru, tokom rasprave o izvještaju premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je iz rezultata izbora u Bosni i Hercegovini očito kako dvije trećine Hrvata s pravom glasa nije htjelo glasati za Dragana Čovića i da je vrlo vjerovatno zbog toga izabran Željko Komšić.

“Ako je nešto očito iz rezultata izbora u Bosni mi Hercegovini, onda je to da dvije trećine Hrvata s pravom glasa nije htjelo glasovati za Dragana Čovića i da je, vrlo vjerojatno, zbog zbog toga izabran Željko Komšić”, izjavila je ona raspravljajući o izvještaju Plenkovića o sastancima Evropskog vijeća i sastanku država članica europodručja održanih u junu i novembru.

“U trenutku u kojem je Komšić izabran za člana Predsjedništva, onda je valjda u interesu Hrvatske i svih Hrvata u Bosni i Hercegovini da taj posao obavi što kvalitetnije i promovirajući interese Hrvata u Bosni i Hercegovini”, rekla je Pusić, koja smatra da je osnovni interes Hrvata u Bosni i Hercegovini da ta država uspije na putu prema članstvu u EU.

Osvrnula se na činjenicu da bi Sabor uskoro trebao raspravljati o deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

‘Intervencija u Evropskom vijeću nedovoljna’

“Zamislite da Srbija, Slovenija ili Mađarska u parlamentu donose deklaraciju u kojoj traže promjene hrvatskog Ustava i Izbornog zakona, svi ovdje k'o jedan bi se postavili na zadnje noge i smatrali to nedopustivim”, rekla je bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

Iako je Plenković u izvještaju istaknuo niz tema spomenutih sastanaka, zastupnici su se mahom “doticali” Bosne i Hercegovine.

Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice su hvalili činjenicu da je premijer Hrvatske uspio nametnuti temu izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini, ali Joško Klisović iz Socijaldemokratske partije smatra da je Plenkovićeva intervencija na Evropskom vijeću bila potrebna, ali da je bila nedovoljna i zakašnjela.

“Ne mislite da smo tek nakon izbora otvorili temu izbornoga zakona sa našim partnerima?”, uzvratio mu je Plenković, navodeći da nije bilo prilike a da se ta tema nije “koordinirano i usklađeno otvarala”.

“Ono što je problem, da oni koji bi to trebali čuti na toj razini ne vide, dok problem ne dođe do kraja”, rekao je on.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 15 Novembra, 08:27

    Kad nekome naraste toliki nos da ne vidi pred sobom svoj problem onda gleda u tuđi.Pinokio.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku