hamburger-icon

Kliker.info

Vesna Pešić: Pravo rješenje je da Evropa primi u članstvo sve države zapadnog Balkana

Vesna Pešić: Pravo rješenje je da Evropa primi u članstvo sve države zapadnog Balkana

30 Jula
17:29 2018

Ugledni sociolog Vesna Pešić je u tekstu za Peščanik govorila o budućnosti Balkana i raspletu višedecenijske krize:

“Ako (Vučić) uspije da ubijedi SAD da Srbiji dozvole “razgraničenje”, odnosno da ona pripoji 4 srpske opštine na sjeveru Kosova, Vučić bi dobio nešto a ne ništa. Dobijanje parčeta “svete zemlje” on naziva kompromisom i u tom slučaju bi vjerovatno sačuvao vlast i odnio laku pobjedu. Ako bi do takvog “kompromisa” došlo, srpski kritičari podjele Kosova postali bi najljući protivnici takvog ishoda i tek bismo videli šta bi bio njihov učinak. Igra će očigledno biti komplikovana i donekle neizvjesna”.

Problem je u tome, piše Pešić, što rezultat ovog okršaja neće biti kraj rješavanja balkanskih čvorova.

„Ne smijemo zaboraviti da ako se Kosovo nekako i razriješi, Vučić ili neka druga srpska vlast nastavit će nacionalističku igranku sa Republikom Srpskom. Krenuće se na rasturanje Bosne pripajanjem Republike Srpske Srbiji. Tako će se sukobi, nestabilnost, nacionalizam i autoritarizam, ali i siromaštvo, zaostajanje Srbije i odljev stanovništva nastaviti. Oduvijek sam smatrala da je napuštanje svih etnonacionalnih pitanja jedini spas za Balkan, a naročito za Srbiju. Moj prijedlog da se zaustavi takva politika i riješi pitanje zapadnog Balkana je to da EU odmah i bez odlaganja (uz uslov prihvatanja svih postojećih granica) primi sve zemlje zapadnog Balkana u svoje članstvo.

To je tek oko 20 miliona stanovnika u moru od pola milijarde duša koje žive u EU. Zašto bi pridošlice toliko naškodile EU, kada smo sada vidjeli da su neke njene članice kao što je Grčka mnogo neuređenije od drugih balkanskih zemalja. Grčka nema katastar, tamo se uzima i prisvaja zemlja kao na divljem zapadu i zbog toga ljudi umiru u podmetnutim požarima. To je jedino rešenje svih nacionalnih pitanja i sukoba, koji bez zajedničkog krova, razvoja i uvođenja reda nisu rješivi…“, smatra sociolog Pešić u tekstu objavljen na Peščaniku, prenosi agencija Patria.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku