hamburger-icon

Kliker.info

Veliki potres 11 dana prije izbora : FBI ponovo otvara istragu protiv Clinton, Trump oduševljen (Video)

Veliki potres 11 dana prije izbora : FBI ponovo otvara istragu protiv Clinton, Trump oduševljen (Video)

28 Oktobra
23:52 2016

fbiclin11Jedanaest  dana prije američkih predsjedničkih izbora, direktor FBI-a James Comey objavio je iznenađujuću odluku: ponovo će otvoriti istragu o privatnom e-mail serveru demokratske kandidatkinje Hillary Clinton koji je koristila dok je bila državna tajnica.

Nakon što je u srpnju izdao preporuku ministarstvu pravosuđa da ne podiže optužnicu protiv Clinton, Comey je u pismu upućenom predsjednicima kongresnih odbora priopćio da ga je “nedavni razvoj događaja” potakao da obnovi istragu.

Comey ne zna koliko će istraga trajati

“Istražujući odvojeni slučaj, FBI je saznao za e-mailove koji se čine značajnima za ovu istragu. Pišem vam kako bi vas obavijestio da me istraživački tim brifirao o ovome jučer, te da sam se složio da FBI poduzme prikladne istraživačke korake dizajnirane da bi dopustile istražiteljima da revidiraju ove e-mailove i utvrde sadrže li oni klasificirane informacije, kao i da procijene njihovu važnost za našu istragu”, stoji u Comeyevom pismu.

Comey napominje da ne zna koliko će istraga trajati ni hoće li se materijal pokazati važnim. E-mailovi nisu povezani s Wikileaks objavama ni Zakladom Clinton, javljaju za CNN policijski izvori.

State Department objavio je da će surađivati s FBI-em u novoj istrazi. “Spremni smo surađivati ako se to od nas zatraži, ali u ovome trenutku nemamo nikakve nove pojedinosti ili informacije”, rekao je glasnogovornik Mark Toner.

Republikanski kandidat Donald Trump pozdravio je Comeyevu odluku kao priliku da FBI “ispravi groznu pogrešku koju je napravio”. Objavio je vijest na svom predizbornom skupu u New Hampshireu, gdje je poručio svojim pristašama: “Ponovo otvaraju istragu o njenom kriminalnom i ilegalnom ponašanju koje ugrožava sigurnost SAD-a”. Dodao je da se Clintoničinoj “kriminalnoj shemi ne smije dozvoliti da uđe u Ovalni ured”.

Nakon što je ranije optužio FBI i ministarstvo pravosuđa da štite Clinton, kao i demokratsku stranku za namještanje izbora, ovom prilikom je priznao da “možda ipak nije namješteno kao što sam mislio”.

 

ccc

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku