hamburger-icon

Kliker.info

Veliki nasilni protesti u St. Louisu : Ubistvo Afroamerikanca i oslobađajuća presuda bijelom policajcu prijete da zapale Ameriku !? (Video)

Veliki nasilni protesti u St. Louisu : Ubistvo Afroamerikanca i oslobađajuća presuda bijelom policajcu prijete da zapale Ameriku !? (Video)

16 Septembra
09:08 2017

Preko 30 uhapšenih demonstranata, osam povrijeđenih policajaca i ogromna materijalna šteta na privatnim  i javnim objektima ,  trenutni su bilans  jučer započetih protesta, bolje reći nemira u St. Louisu, nakon izricanja oslobađajuće presude bivšem policajcu Jasonu  Stockleyu,  koji je da podsjetimo  prije šest godina pod sumnjivim okolnostima ubio 31. godišnjeg Anthony Lamara Smitha.

Pogađate naravno riječ je ponovo o bijelom policajcu i Afroamerikancu što je potencijalni okidač za nove rasne nemire  ne samo u St. Louisu nego i na području cijele  zemlje. Mirni protesti započeli  su  inače  neposredno nakon što je okružni sudija izrekao oslobađajuću presudu pomenutom bivšem policajcu, a potom je ,  u večernjim satima, registrovano više nasilnih ispada, poput napada na policajce, razbijanja prozoera na okolnim kućama i zgradama , a vrhunac nasilnih protesta je dostigao u momentu kada je više od 1000 demonstranata opkolilo kuću gradonačelnice St. Louisa  Lyde  Krewson.

Kako će se pomenuti događaji u St. Louisu dalje razvijati i hoće li imati uticaja na ostatak  SAD,  u ovom momentu je teško predvidjeti,  ali treba podsjetiti na  slične  nemile događaje u predgrađu najvećeg grada u državo Missouri , Fergusonu, gdje je 2014. godine bijeli policajac Darren Wilson ubio crnog tinejdžera Michaela Browna,  nakon čega su u pomenutom pregrađu izbili višednevni nemiri i sukobi  sa policijom.Godinu dana kasnije Američko ministarstvo pravosuđa odlučilo je  da neće suditi policajcu Wilsonu, a odluka je izazvala  proteste  širom zemlje protiv policijske brutalnosti i rasnih predrasuda.

U St. Louisu da podsjetimo egzistira i najveća zajednica Bosanaca i Hercegovaca na području Sjedinjenih Američkih Država  koja broji oko 70 000  ljudi.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku