hamburger-icon

Kliker.info

Velika Trumpova pobjeda: Muslimani iz pet zemalja ne smiju u SAD

Velika Trumpova pobjeda: Muslimani iz pet zemalja ne smiju u SAD

27 Juna
02:53 2018

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je Donaldu Trumpu jednu od njegovih najvećih pobjeda tokom predsjednikovanja, potvrdivši njegovu zabranu putovanja prema nekoliko država gdje su muslimani  većina, prenosi AP.

Sudije su glasale 5:4, glasovi za zabranu su glasovi većinskih konzervativaca, a ovime je za sada okončana žestoka borba na sudovima o tome da li politika predstavlja nezakonitu zabranu muslimanima.

Trump sada može kazati kako ima potvrdu svoje odluke nakon što su niži sudovi blokirali njegovu zabranu putovanja objavljenu u septembru prošle godine.

Sud je danas ustanovio kako oni koji osporavaju nisu uspjeli dokazati kako zabrana krši niti američki zakon o imigraciji niti prvi amandman Ustava kojim se brani favoriziranje jedne vjere u odnosu na drugu.

Neprijateljstvo iz kampanje

Presuda je potvrdila odluku predsjednika o tome ko može ući u Sjedinjene Američke Države. Također ona znači kako trenutna zabrana može ostati na snazi i kako Trump može eventualno dodati još država.

Lider SAD-a navodi kako je ovo potrebno kako bi se država „zaštitila od napada islamističkih militanata“.

Aktuelna zabrana, objavljena u septembru, zabranjuje ulazak u SAD većine ljudi iz Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena.

Oni koji osporavaju ovu Trumpovu odluku navode kako je ona motivirana neprijateljstvom predsjednika prema muslimanima i pozivali su sudove da u obzir uzmu njegove huškačke izjave tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku