hamburger-icon

Kliker.info

Velika dilema još bez odgovora : Na kojoj strani je Mustafa ef. Cerić

Velika dilema još bez odgovora : Na kojoj strani je Mustafa ef. Cerić

28 Februara
13:06 2008

Po Ustavu islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema je simbol i organ Islamske zajednice, garant vjere i zakona i on predstavlja muslimane u zemlji i svijetu. Na toj funkciji, već drugi mandat, je Mustafa Cerić.Cerić je stalno u centru pažnje, prije svega zato što se javnosti nametnuo kao politički faktor i arbitar, a što opet izaziva prilično veliko nezadovoljnostvo u određenim krugovima Islamske zajednice u BiH. Nekim svojim izjavama, on  zna ustalasati javnost a onda se povući i ostaviti sve ono što je kazao – nedorečenim.

Struja i vjeronauka U posljednje vrijeme, dok BiH stenje pod teretom i političke i ekonomske krize, Mustafa Cerić kao reis nepodnošljivo šuti što neki krugovi bliski njemu vješto koriste za sumnjive privatne poslove, zaklanjajući se iza njega. Ta znakovita šutnja može se tumačiti i kao njegovo pristajanje i ukoliko je to tako, tek se otvaraju brojna pitanja. On nije, primjera radi, ni riječi progovorio na optužbe na račun njegovih prvih saradnika – muftija banjalučki Edhem Čamdžić optužen je za ratne zločine i da je lično iz „berete" koju je dobio na poklon od Abu Hamze, ubio Ranka Bundala iz Kostajnice, a borci iz Mostara već nekoliko dana optužuju muftiju mostarskog Seida Smajkića.Reis Cerić, međutim, posljednjih dana žestoko insistira na uvođenju vjeronauke u vrtiće proglašavajući neprijateljima islama sve koji misle drugačije. Islamski učenjaci ga podsjećaju da je Poslanik islama Muhammed, alejhisselam, kazao:"Kad dijete navrši sedam godina, pođite ga podučavati da klanja i pokazivati mu da klanja. Tek kada navrši deset godina, ako neće da klanja, primijenite sankcije".Potpuno je neshvatljivo da se reis Cerić bavi i strujom, odnosno elektroenergetskim sektorom i poziva Bošnjake da ne dozvole da budu izmanipulirani od različitih lobija. To je izazvalo pravo zaprepaštenje u bošnjačkim krugovima, a reis Cerić još nije objasnio zbog čega se upustio u finansijski unosnu prodaju električne energije i izgradnju novih elektrana?

Izazivanje potresa          On je znao izazvati i prave potrese među muslimanima određujući ko je dobar musliman a ko nije, ko je vjernik, a ko nevjernik. To je izazvalo zaprepaštenje i u vjerskim krugovima koji kažu da niko nema pravo da određuje ko je vjernik, a ko nevjernik „ jer nam Bog nije dopustio da ulazimo i da vrednujemo i presuđujemo šta se u srcima pojedinaca, grupa ili širih zajednica nalazi". S druge strane, njegovo davanje prednosti jednim u odnosu na druge političare iz reda bošnjačkog naroda  dovelo je do podijeljenosti među Bošnjacima koji su sada razjedinjeni i u dobroj mjeri posvađani. Reis Cerić nastavlja svojim izjavama da produbljuje tu podijeljenost Bošnjaka u međusobno zavađene tabore. Princijeplno je pitanje odgovara li njemu lično i njegovim interesima ta razjedinjenost?Fahrudin Radončić, vlasnik „Avaza", koji za sebe tvrdi da je najveći zaštitnik Bošnjaka i najbliži prijatelj reisa Cerića, doveo je u Sarajevo Miroslava Miškovića, jednog od stubova režima Slobodana Miloševića i finansijera agresije na BiH. Da li je reis dao Radončiću blagoslov za taj sraman posao kojim se najbrutalnije ponižavaju žrtve agresije na BiH i da li pristaje da Beograd ekonomski okupira Sarajevo? Ni na to on ne odgovara pa se, po logici stvari,  nameće pitanje na kojoj je strani?
Nejasno je i zašto reis Mustafa Cerić ne ode među Bošnjake u Veliku Kladušu?
Profesor sociologije, povijesti islama i etike u Gazi Husrev-begovoj medresi Mustafa Spahić u nedavnom intervjuu „Danima" kazao je da će ono što reis Cerić radi, ostaviti posljedice najmanje stotinu godina. On lično ga, kako je rekao,  naziva Društvo Jednog Lica i veli da ga neki nazivaju Gospodin Sjednica, neki Gospodin Rijaset i tvrdi da je upravo Cerić doveo do sunovrata Islamske zajednice. Reis Cerić i na to šuti, treba li reći znakovito.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku