hamburger-icon

Kliker.info

Velika akcija policije u Mostaru: Uhapšen Goran Gaković, policija ispituje više osoba

Velika akcija policije u Mostaru: Uhapšen Goran Gaković, policija ispituje više osoba

08 Septembra
05:48 2006

Portparol Federalnog MUP-a Robert Cvrtak potvrdio nam je tek da je  spomenuta akcija u toku, ali nije mogao dati više informacija, budući da je  u trenutku zaključenja našeg lista akcija je još trajala.


Kako «Dnevni avaz» saznaje od izvora bliskih istrazi ovog slučaja, spomenuta akcija provodi se  već nekoliko dana, a svoju kulminaciju doživjela je jučer kada je  uhapšen Goran Gaković iz Mostara. On se dovodi u vezu sa krađom velikog broja automobila. 


Gaković je uhapšen u svojoj kući u mostarskoj ulici  Braće  Lakišića, gdje je jučer izvršen pretres. Pored ove, policija je jučer izvela pretrese objekata na još šest lokacija u Mostaru. Policijski izvori su nam potvrdili da su pretresi obavljenu u ugostiteljskom objektu  «F1» u naselju Carina, kojeg drži porodica Gaković, u naselju Jasenica… U pretresima je tražena dokumentaciju za vozila i drugi dokazi koji bi osumnjičenog i druge osobe povezane s njim dovodili u vezu s krađom automobila.

Tokom akcije je zaplijenjen automobil «fiat punto» zagrebačkih registarskih oznaka za kojeg se sumnja da je ukraden. Vjeruje se da će u nastavku aukcije biti pronađeno još više ukradenih vozila.

– Smatramo da smo ovom akcijom presjekli jak lanac automafije koja se bavila krađom automobila na taj način što su ih iznajmljivali kod «rent-a-car» kompanija u Zagrebu, Splitu, Budvi i drugim gradovima susjednih zemalja, a potom ih prebacivali u BiH. Nakon što su automobili «msiteriozno» nestajali, upleteni u lanac automafije bi policiji prijavljivali da su im vozila iznenada ukradena, iako su oni ustvari bili odgovorni za krađu. Automobile bi potom veoma brzo prodavali. Na taj način je nestao veliki broj automobila, pa se u cio slučaj uključio Interpol kako bi ovaj lanac krađe vozila napokon bio presječen – kaže «Avazov» policijski izvor blizak istrazi, dodajući da se radi o dobro organiziranoj, međunarodnoj i međunacionalnoj grupi kriminalaca.

Ovaj izvor tvrdi da su se autmobili kretali rutom iz Livno – Posušje – Mostar i dalje, te da će istragom biti tretirane i kriminogene osobe s tog područja.  Uhapšeni Gaković je automobile u «rent-a-car» preduzećima uzima na svoje ime. Ponekad bi ih u našu zemlju dovozio on, a ponekad su to činile osobe koje bi on unajmio.

– Gaković je odgovoran ja krađu najvećeg broja spomenutih vozila – tvrdi naš izvor.

Međutim, automobile su iznajmljivale i druge osobe koje su bile povezane sa ovim ogrankom automafije. Portparol F MUP-a Cvrtak  nam je rekao da istražitelji u vezi s ovim slučajem obavljaju razgovore sa više osoba.  Jučer smo u policijskim krugovima saznali da se u vezu s ovim slučajem dovodi niz osoba iz hercegovačkog kriminalnog miljea. Istražitelji su jučer razgovarali sa spomenutim osobama, ali nismo uspjeli saznati da li će neko od njih biti službeno uhapšen i da li postoji dovoljno osnova da bude i procesuiran. Hapšenja nam jučer nije mogao potvrditi ni portparol Cvrtak.

(Dnevni avaz/Kliker.info)

Policija pretresla i kuću pripadnika DGS-a Muamera Mezita 

U sklopu akcije Federalnog MUP-a i lokalne policije jučer je u mostarskom naselju Jasenica izvršen  pretres kuće Muamera Mezita, pripadnika Državne granične službe (DGS-a). Policijski istražitelji sumnjaju da je ovaj pripadnik DGS povezan sa automafijom i da su ga kriminalci koristili za prebacivanje automobila iz susjedstva u BiH, pribavljanje odgovarajuće dokumentacije i druge svrhe. I on je predmet istrage o automafiji u Hercegovini. Tokom akcije pretresa policajci su u kući porodice Mezit pronašli  9 bombi, nekoliko granata za ručni bacač, nekoliko desetina municije…

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku