hamburger-icon

Kliker.info

Vehid Šehić: Nacionalno izjašnjavanje ministara nije pitanje CIK-a, već morala

Vehid Šehić: Nacionalno izjašnjavanje ministara nije pitanje CIK-a, već morala

21 Marta
15:23 2015

vehid-sehic3Nacionalno izjašnjavanje u slučaju ministara Vlade FBiH nije pitanje za Centralnu izbornu komisiju jer je riječ o imenovanim, a ne izbornim funkcijama, kazao je Vehid Šehić, bivši član CIK-a za bh. novinsku agenciju Patria.

On je kazao da je to gledajući s moralne strane mnogo važnije, jer se zarad funkcija mijenja nacionalnost.

– Upali smo u moralni glib i ne biramo ljude po kvalitetu već da li je Bošnjak, Hrvat, Srbin. To jeste ljudsko pravo, ali niko nema pravo zloupotrebijeti to pravo. Tada nema povjerenja i to bi trebalo moralno zabraniti – kazao je Šehić.

Nacionalno izjašnjavanje kandidata za ministre u Vladi FBiH problematizirano je u četvrtak nakon što je otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je trebala biti potvrđena vlada zbog „viška“ jednog Srbina, a manjka kandidata iz reda ostalih.

Iako su se pojavile informacije da su se pojedini kandidati na Općim izborima izjašnjavali drugačije nego sada, CIK u ovom slučaju nije nadležan da reaguje.

Sada je sve na čelnicima koalicionih stranaka SDA, DF i HDZ BiH, a ranije je utvrđeno da je sporna šesta pozicija HDZ-ove kandidatkinje Zore Dujmović. To je potvrdio i Safet Kešo iz Komisije za izbor i imenovanje PFBiH navodeći da su na Kolegiju razgovarali o tom imenu.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku