hamburger-icon

Kliker.info

Večernji list : UN poručio Harisu Silajdžiću da nije dobrodošao

Večernji list : UN poručio Harisu Silajdžiću da nije dobrodošao

27 Oktobra
05:26 2008

 Nedavno ‘‘prepucavanje’’ predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna na konferenciji za novinare nakon završetka Crans Montana foruma, na kojoj je Silajdžić od Rehna javno zahtijevao da kaže: ‘‘Tko blokira procese u BiH?; Tko ne voli BiH?; Tko ne radi u njezinu interesu?’’, glasno je odjeknulo u krugovima međunarodne zajednice. Kako doznajemo iz izvora bliskih UN-u, Haris Silajdžića je proglašen nepoželjnom osobom u najvišim krugovima međunarodne zajednice i njenih institucija.
Sporna retorika
Razlog tome, kako navodi naš izvor, Silajdžićeva je retorika. Ratna prošlost, insistiranje na osudama i razgovori o zločinima, stopiranje napretka BiH, opterećenost RS-om i želja da Hrvate marginalizira u vlasti… samo su dio retorike koju Silajdžić zagovara. Naš izvor navodi da Silajdžić već skoro godinu dana pokušava dogovoriti sastanak i prijam kod generalnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona i predsjednika Generalne skupštine UN-a Miguela d’Escotoa Brockmana, ali unatoč lobiranju u New Yorku i pokušajima ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja da to dogovori, nije mu uspjelo i Silajdžića ovi dužnosnici nisu primili. Nakon što se Silajdžić pokušao na svoj način na spomenutoj konferenciji u Sarajevu pokazati u ulozi zaštitnika BiH i sukobio se s Ollijem Rehnom, iz Bruxellesa je upućena ozbiljna poruka. Naime, kako doznajemo, Javier Solana, a i Olli Rehn, te najviše institucije EU poručili su ministru Alkalaju da nije dobrodošao.
Poruka Alkalaju
Razlog ovako oštre poruke upućene BiH jest u tome što ministar Alkalaj prilikom službenih sastanaka s dužnosnicima u Bruxellesu prenosi i zagovara mišljenje svog stranačkog šefa Harisa Silajdžića, a ne BiH. Da su ovi navodi točni, svjedoči i Alkalajeva nedavna “turneja” po Bruxellesu, gdje se sastao s nekolicinom dužnosnika EU, Europske komisije, Parlamenta, NATO-a, no nije bilo susreta na najvišoj razini. Nije poznato je li bio planiran susret ministra Alkalaja s visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, povjerenikom za proširenje EU Ollijem Rehnom i s predsjednikom EK Joseom Manuelom Barrosom. Kako naš izvor tvrdi, poruka Alkalaju poslana je ranije, te je najvjerojatnije zbog toga imao susrete s ostalim dužnosnicima, ali ne i s vrhom EU. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku