hamburger-icon

Kliker.info

Vatrogasna posjeta Beogradu : Šah, ajvar, šetnja i muzika – najbezbolnije teme, složenija pitanja ostavljena za neka bolja vremena !?

Vatrogasna posjeta Beogradu : Šah, ajvar, šetnja i muzika – najbezbolnije teme, složenija pitanja ostavljena za neka bolja vremena !?

23 Jula
06:38 2015

sah13 Posjeta tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je prije svega „saniranje posljedica nakon incidenta koji je doživeo srpski premijer tokom boravka u Potočarima, ističe za DW Dragan Đukanović, potpredsjednik Foruma za međunarodne odnose. Na osnovu pregleda tema i svega onoga što smo čuli od tri člana Predsjedništva BiH i premijera Srbije Aleksandra Vučića, očito je da to samo gasi neku vrstu požara koji je izazvan 11. jula, ali ne doprinosi rješavanju brojnih i nagomilanih problema između dvije zemlje“.

 Ekonomija- najbezbolnija tema?

Upravo stoga je i nakon susreta Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića sa srpskim premijerom istaknuto da su privredne teme bile u prvom planu, i da se razgovaralo o saradnji u oblasti puteva, energetike i turizma. Međutim, Dragan Đukanović smatra da je teško održiva priča o ekonomskom determinizmu koji oblikuje odnose Srbije i Bosne i Hercegovine. „Mislim da je u ovom trenutku to bila neka najbezbolnija tačka za priču o unapređenju odnosa, ali suštinskog unapređenja odnosa neće biti bez političke volje da se riješe preostali brojni otvoreni problemi. A to su pitanja sukcesije imovine bivše Jugoslavije, granična pitanja, status izbjeglih i raseljenih lica, pronalaženje nestalih lica. Dakle, to su pitanja koja su vezana za skoriju prošlost i raspad Jugoslavije, i stoga ne bi zaista trebalo uljepšavati ni na koji način sve to ekonomskim temama već treba sagledati neophodnost da se problemi koje sam nabrojao suštinski riješe“, navodi Dragan Đukanović.

Istorija i dalje kroji odnose

Mislim da je važno da imamo ovakve posjete, i da se sa vrha država šalju ovakve poruke regionu, ocjenjuje za DW Maja Stojanović iz Građanske inicijative. Zato mislim da je ova posjeta važan korak u dobrom pravcu, ali isto tako mislim da moramo da imamo dosljednost u izgradnji povjerenja i pomirenja između BiH i Srbije. A mislim da ta dosljednost ovog trenutka ne postoji u Srbiji, jer bi se ona pokazala da je u Beogradu odobrena akcija 7000 vezana za obilježavanje genocida u Srebrenici, i da je poslata poruka Ujedinjenim nacijama da Srbija podržava rezoluciju koja je spremana za usvajanje“.

 Poruka da bi neke stvari iz bliske prošlosti trebalo ostaviti istoričarima je dobra, ali mislim da su i oni koji je izgovaraju svjesni da to nije moguće, kaže Maja Stojanović. Ne bismo mi imali ni posjetu Srebrenici, ni sve ono što se dešavalo nakon toga, ni priče o 20 godina Dejtona, dakle sve te političke priče, da je sve to sazrelo da se ostavi istoriji i istoričarima. Ali, ključna poruka koju smo čuli nakon ove posjete, a koja se na ovom nivou nije dugo čula, jeste da je stabilnost BiH važna i da je važan mir u regionu, ističe Maja Stojanović. Bilo bi dobro ukoliko bi se to desilo, ali s obzirom da svi narodi i države na Zapadnom Balkanu još uvijek žive svoju nedavnu prošlost, mislim da to neće biti realno, smatra Dragan Đukanović. Ne mislim da će stoga neki objektivni istorijski sudovi da utiču na međusobne odnose.

(Ne)dosljednost regionalne politike

Čini mi se da je razumljivo zašto je premijer Vučić izložen kritikama, prije svega zbog odlaska u Potočare, a onda i zbog organizovanja današnjeg sastanka, kaže Maja Stojanović. Tu se na neki način opet vraćamo na pitanje nedosljednosti srpske politike prema regionu, a ono je vidljivo i iz ponašanja medija koji su djelimično u državnom vlasništvu. U njima imamo jake poruke koje prizivaju nestabilnost regiona, a mislim da je potrebno da se te poruke zaustave, i da se jasno kaže da je sadašnja politika Beograda prema BiH iskrena. A u ovom trenutku mislim da malo ko vjeruje da je iskrena, napominje Maja Stojanović.

 Beograd i referendum

Srbija se sada mora baviti i pitanjem referenduma u Republici Srpskoj, i reklo bi se nakon prvih reagovanja državnog vrha da Beograd nije oduševljen tom idejom. „Beograd ne bi ni trebalo da se bavi tim pitanjem”, ocjenjuje Maja Stojanović. “Prethodna vlast je imala daleko jače veze sa Republikom Srpkom, a sada je ona više načelna, i mislim da je ključno da se mnogo veći fokus stavi na komunikaciju sa Predsjedništvom BiH. Stav Srbije da ostane iznad debate unutar BiH je ključan i što se time manje budemo bavili to će biti bolje za stabilnost u regionu” kaže ona. Dragan Đukanović kaže da je apsolutno jasno da Beograd nije oduševljen idejom o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Postoji određeni konstruktivan uticaj zvaničnog Beograda na Banjaluku da dođe do revidiranja te odluke. Zato se nadam da će u skorije vreme i doći do takvog epiloga, i ne očekujem održavanje navedenog referenduma“, zaključuje Đukanović.

(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku