hamburger-icon

Kliker.info

Vanredni izbori u Grčkoj : Uzdrmani Tsipras zbog pobune u Syrizi dao ostavku

Vanredni izbori u Grčkoj : Uzdrmani Tsipras zbog pobune u Syrizi dao ostavku

20 Augusta
20:44 2015

Greek Prime Minister Alexis Tsipras reacts as he attends a parliamentary session in Athens, Greece, August 14, 2015. Tsipras confronted a widening rebellion within his leftist Syriza party as parliament voted to approve the country's third financial rescue by foreign creditors in five years. REUTERS/Christian Hartmann

Grčki premijer Alexis Tsipras podnio je u četvrtak ostavku i tako izazvao prijevremene izbore.'Uskoro ću se sastati s predsjednikom republike i predati mu svoju ostavku i ostavku svoje vlade’, kratko je objavio Tsipras u obraćanju naciji.Izbori su premijeru posljednja šansa da ugasi nezadovoljstvo u Syrizi i dobije podršku za program izvlačenje Grčke iz krize. Da se nešto događa, još jutros je dao naslutiti ministar financija Euclid Tskalalotos.

– Prijevremeni izbori? Moguće, jako moguće…

Prijevremeni bi se izbori mogli održati 20. septembra, pišu vodeći grčki mediji. Tsipras je, inače, ranije u četvrtak sazvao sastanak u svojoj stranci nakon kojega je i procurila potvrda o 20. septembru kao datumu.Uoči sastanka jedan vladin dužnosnik također je potvrdio da je vrlo izgledno da će Grčka u prijevremene izbore.Tsipras je u uredu proveo sedam turbulentnih mjeseci u kojima je Grčka bila na ‘milimetar’ od ispadanja iz eruzone, banke im nisu radile sedmicama , a međunarodni kreditori su im konstatno puhali za vratom. Ipak, premijer je prihvatio 86 milijardi eura pomoći od Europe i spasio Grčku.

Međutim, protiv strogih mjera štednje nametnutih od EU diglo se gotovo trećinu zastupnika Syrize i tako natjeralo Tsiprasa da se okrene opoziciji i (barem kratkotrajno) zadrži većinu u parlamentu.Ministar energetike Panos Skourletis, bliski Tsiprasov savjetnik, rekao je da je raskol u Syrizi nešto s čime se premijer mora hitno pozabaviti.

– Jednostavno moramo vidjeti imamo li ili nemamo većinu u parlamentu.

Očekuje se da će na Tsiprasovo mjesto kao tehnička premijerka doći Vassiliki Thanou, predsjednica Vrhovnog suda i velika protivnica mjera štednje.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku