hamburger-icon

Kliker.info

Vanredna situacija u Kanadi : Zbog požara apokaliptičnih razmjera evakuisani svi građani Fort McMurraya (Video)

Vanredna situacija u Kanadi : Zbog požara apokaliptičnih razmjera evakuisani svi građani Fort McMurraya (Video)

05 Maja
08:39 2016

alberta1Požar zbog kojeg je evakuisano 88.000 stanovnika kanadskog grada Fort McMurray još nije ugašen, a zvaničnici provincije Alberta proglasili su vanrednu situaciju.Za sada nema povrijeđenih, a prema riječima nadležnih u požaru je dosad uništeno ili oštećeno oko 1.600 objekata, navodi AP.

Premijerka Alberte Rachel Notley  je rekla i da je 105 pacijenata lokalne bolnice vazdušnim putem prebačeno u druge medicinske centre. Prema riječima ministra za lokalnu upravu , provincija je proglasila vanredno stanje jer vatra i dalje aktivno gori u naseljenim oblastima.

Požar, koji se širi zbog jakog vjetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera. Zvaničnici procjenjuju da je vatra zahvatila 7.500 hektara i da očekuju pogoršanje situacije zbog jakog vjetra i visokih temperatura koje “stvaraju eksplozivne uslove”.

Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko rijeke Atabaska i jedini autoput do grada iz pravca juga, navodi AP. Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom dijelu Kanade su treće po veličini u svijetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

Požar je izbio u nedjelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su juče uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do “drastične promene vjetra”.U ponedjeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima, a do danas je evakuisano 88.000 ljudi, što je najveća evakuacija u istoriji Kanade.

(Kliker.nfo-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku