hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : Zašto bi 28 ministara u krivu, samo Dodik u pravu?!

Valentin Inzko : Zašto bi 28 ministara u krivu, samo Dodik u pravu?!

18 Januara
15:24 2016

DodikDoUloga Ureda visokog predstavnika (OHR) se tokom godina mijenjala, a to je uvijek bio naš plan – dovesti Bosnu i Hercegovinu do tačke u kojoj visoki predstavnik više neće biti potreban, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje visoki predstavnik Valentin Inzko.

“To je i dalje plan, ali još nismo došli do te tačke. A osnovni razlog što još nismo došli do te tačke je u tome što je politička elita ove zemlje ne samo uzaludno potrošila deset godina nego pri tome još i osporava neke od temelja Mirovnog sporazuma i, naravno, ne ispunjava jasno definirane uslove za zatvaranje OHR-a, poznate kao program 5+2”,kazao je Inzko.

“Isto tako, ukoliko bilo koja politička stranka nastavi s prijetnjama usmjerenim na osporavanje Mirovnog sporazuma, bit će potrebno rješavati i to pitanje. Nećemo imati atmosferu u kojoj nema pravila i gdje političari ne moraju poštivati Mirovni sporazum”, poručio je Inzko.

Ponovo je ocijenio da je održavanje referenduma o odlukama Suda i Tužilaštva BiH, koji najavljuje predsjednik RS-a Milorad Dodik neustavano, što je on vrlo jasno rekao i u izvještaju koji je podnio Vijeću sigurnosti UN-a.

“Agencije za provedbu zakona imaju ključni značaj u borbi protiv kriminala, uključujući i organizirani kriminal i korupciju, kao i za osiguranje sigurnog okruženja za građane Bosne i Hercegovine. Efikasne i moderne policijske snage su neophodan instrument i stoga ne može biti nikakvih kompromisa oko efikasnosti, profesionalizma i istinske nezavisnosti od nepropisnog političkog uplitanja u poslove policije. Pored moje ocjene da referendum predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, svih 28 ministara vanjskih poslova zemalja EU, velika većina članica Vijeća sigurnosti UN-a, te premijer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, izrazili su protivljenje referendumu. Trebamo li zaključiti da su svi oni u krivu, a samo Milorad Dodik u pravu”, kazao je Inzko.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku