hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : Nema referenduma u Republici Srpskoj

Valentin Inzko : Nema referenduma u Republici Srpskoj

16 Januara
08:02 2010

Ne želim da komentarišem to što Milorad Dodik tvrdi da će na red doći referendum o ostanku Republike Srpske u BiH. Ne vidim zašto bih komentarisao svaku izjavu političara u BiH. Ovo je izborna godina, a kampanja je već počela. Biće još sličnih izjava, a sve sa  ciljem poboljšavanja izbornog rezultata.Ovo je u intervjuu ”Novostima” rekao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko: – Mislim da bi bilo korisnije da se stranke fokusiraju na stvarne probleme građana. Tu ima dovoljno posla – nije potrebno izmišljati neke napade na ingerencije RS jer realno ih nema. Dokaz je i moja posljednja odluka o produženju mandata međunarodnim sudijama i tužiocima na području ratnih zločina. Time nije dodirnuta nijedna kompetencija RS. Međutim, izjave o referendumu o o   stanku Srpske u BiH imaju antidejtonsku notu. Suprotne su izjavama srpskog predsjednika Borisa Tadića koji je više puta ponovio da se Srbija zalaže za cjelovitost, suverenitet i integritet BiH.

 Premijer RS Milorad Dodik tvrdi da mu niste pokazali kojom tačkom ”bonskih ovlašćenja” imate pravo da namećete odluke? Da li je to tačno? –                                BiH je zemlja koja ima dosta problema i koja kasni za svojim susjedima u procesu evropskih integracija. Vrijeme i pažnju treba koncentrisati na tu činjenicu, a ne na nekakve političke igrice koje nisu produktivne i koje ne gledaju u budućnost. Premijer Dodik, kao i njegovi prethodnici, vrlo dobro zna otkuda potiče mandat visokog predstavnika i šta sve on sadrži. Niti sam ja prvi visoki predstavnik, niti je on prvi put premijer da to ne bi znao. U ovakvim prepucavanjima ne želim da učestvujem.

 Na osnovu čega namećete odluke?                       – Svoja ovlašćenja visoki predstavnik crpi iz međunarodnog prava, uključujući tu i pravno obavezujuće odluke Savjeta bezbjednosti UN. Od 1997. godine, SB UN, putem rezolucija u skladu sa poglavljem 7. Povelje UN, redovno potvrđuje ovlašćenja visokog predstavnika kojima on ima pravo donositi obavezujuće odluke. U skladu sa Aneksom deset Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik je konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata ovog sporazuma, a to takođe nalaže da visoki predstavnik pomaže pri rješavanju poteškoća koje se pojave u vezi sa civilnom implementacijom, kada to ocijeni potrebnim. Time je sve rečeno i nema potrebe za dalju diskusiju.

 Kako ćete spriječiti RS da održi referendum o vašoj odluci da produžite mandat stranim tužiocima i sudijama?             – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbijednost Ketrin Ešton u Evropsk parlamentu je ovih dana rekla da se može održati više referenduma, ali da se neće mijenjati činjenica da je RS dio BiH. No, usvajanjem zaključaka od 28. decembra, Narodna skupština RS je već izašla izvan djelokruga nadležnosti svog entiteta i time prekršila Dejtonski sporazum. Pitam se zašto je onda potreban referendum da se to još jednom uradi? Ovim potezom vlasti RS su povele Republiku u pravnu neizvjesnost. Očekujem da će se RS vratiti ispunjavanju svojih obaveza.
Kakvu reakciju spremate ako se Dodik ogluši o vaše preporuke?                    – RS mora poštovati Dejtonski sporazum u cjelosti, a ne samo djelimično, i ne smije osporavati mjere koje su preduzete u skladu sa tim sporazumom i rezolucijama SB. O tome šta ću uraditi u određenoj situaciji nikada ne govorim unaprijed, to vam je poznato. Ali, budite sigurni da mene u mojim odlukama vodi samo jedna stvar: to je odgovornost prema Dejtonskom sporazumu i bolja budućnost ove divne zemlje.

Zašto niste došli na proslavu 18. rođendana RS? Ne poštujete ovaj entitet?                                                – Bio sam na putu. Šef kancelarije OHR u Banjaluci Kris Benet je prisustvovao. Osim toga, još mi nisu u potpunosti jasne okolnosti nastanka tog rođendana. Ali, ja se isto tako nadam da će politički lideri iz RS proslaviti i Dan državnosti BiH. To bi bio pravi signal za RS, BiH i cijelu međunarodnu zajednicu.

 Predsjednik Srbije Boris Tadić je, po ko zna koji put, rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, ponovo se izvinio za zločine i aktuelizovao priču o usvajanju deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije…

– Veoma cijenim podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu od strane predsjednika Tadića. Kada je u pitanju usvajanje Deklaracije o Srebrenici, mislim da bi to bio još jedan, veoma važan i veliki korak ka obnovi i uspostavljanju punog povjerenja i pomirenja između dvije zemlje. Srebrenička tragedija je neizmjerna, a ovim bi činom Srbija potvrdila svoje novo, evropsko lice. Takvim izjavama predsjednik Tadić diže rejting Srbije u međunarodnoj zajednici. Rado se sjećam drugih naroda, koji su imali u svojim redovima nekog Vilija Branta ili Nelsona Mandelu. Nažalost, takve se ličnosti rijetko rađaju. D. Stojaković (Novosti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku