hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : ‘Dayton se mora mijenjati, a političari u BiH dokazati da su za reforme’

Valentin Inzko : ‘Dayton se mora mijenjati, a političari u BiH dokazati da su za reforme’

22 Novembra
07:59 2015

Vali7Daytonski sporazum kojim je prije dvadeset godina okončan rat u Bosni i Hercegovini podsjetnik je kako mir nema cijenu, a sve njegove manjkavosti trebale bi se otklanjati procesom kojim će ta zemlja postati stabilna i prosperitetna država, ocijenio je visoki predstvnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

 U posebnoj izjavi objavljenoj u Sarajevu povodom obilježavanja dva desetljeća od parafiranja Daytonskog sporazuma Inzko je istaknuo kako je u sadašnjim okolnostima, a posebice u svjetlu rata u Sriji, važno prisjetiti se koliko je taj sporazum bio važan za uspostavu mira.

“Mir se teško uspostavlja i nema cijenu”, izjavio je Inzko.

Dodao je da je to ipak bila tek osnova za stabilnost i napredak i da ljudi imaju pravo tražiti uspostavu okruženja u kojemu će se živjeti bolje i kvalitetnije što u BiH u proteklim godinama nije bio slučaj.

“U tom pogledu zadnjih deset godina bilo je razočaranje za mnoge građane u BiH kao i za međunarodnu zajednicu”, kazao je Inzko.

Prema mnogim ocjenama Daytonski sporazum razlog je višegodišnje stagnacije u toj zemlji, dodao je.

Smatra da će BiH napredujući k integraciji u Europsku uniju i NATOmorati mijenjati daytonski ustav kako bi postala funkcionalna država. Međutim, to neće biti nešto što će se nametnuti, rekao je.

“Ustavne  promjene će doći kada BiH bude spremna. One će biti usvojene putem amandmanske procedure sadržane u samom ustavu za što je potreban dogovor sva tri najveća naroda u BiH. Time nitko neće biti ugrožen. U međuvremenu, ne vjerujem da je korisno ili ispravno kriviti Dayton za sve probleme ili odmahnuti rukom i reći da sustav ne može funkcionirati bez ustavnih promjena”, stoji u izjavi.

Političke lidere u BiH Inzko je pozvao da se opredijele “za ambiciozni reformski program” u interesu građana i da dvdeset godina nakon okončanja rata pokažu da imaju viziju o budućnosti BiH.

Idućih mjeseci, istaknuo je, postat će jasno jesu li sadašnje vlasti u BiH doista spremne na promjene i reforme o kojima stalno govore jer više nije moguće oslanajati se samo na njihova obećanja.

“U posljednjih dvadeset godina međunarodna zajednica uložila je ogromne diplomatske i financijske resurse u BiH s jednim, nepokolebljivim ciljem, a to je funkcionalna i prosperitetna BiH, država koja radi u interesu svojih građana, kao potpuno integrirana članica euroatlantske obitelji. I danas smo ujedinjeni s građanima Bosne i Hercegovine u radu na ostvarenju te vizije”, poručio je Inzko.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku